Ramazandan Sonra Nasıl Beslenilmeli

Ramazan, beslenme düzenin tamamen değiştiği bir dönem. Öğün sayısının az olması, uzun süre aç kalmak metabolizma hızını yavaşlatır. Ayrıca bireyler Ramazan sonrasında bir anda çok yemeye yönlenebilir. Bu durumda kilo artışı karşımıza çıkar. Bayramda ve sonrasında beslenmeye dikkat etmek gerekiyor.

 Bayram sabahı mutlaka kahvaltı yapılmalı. Şarküteri ürünlerinden uzak, klasik kahvaltılıklardan oluşmuş bir kahvaltı, mideyi zorlamadan size gün içinde ihtiyacınız olan enerjiyi vermeye başlayacaktır.
 
 
 
 
 
 

Ramazan sonrasında yapılabilecek en büyük hata bir anda büyük öğünler yapmaktır. Küçük öğünlerle sık beslenme yapmak Ramazan sonrasında normal beslenme düzenine geçişi kolaylaştıracaktır. Öğünlerdeki yemek porsiyonlarınız kontrol altında olsun.
 
 
 
 
 
 

SU TÜKETİMİ
 
 
 
 
 
 

Oruçlu günlerde su tüketim alışkanlığı bozulmuş olabilir. Havanın sıcak olması ile beraber normal beslenme düzenine dönüş ile gün içine dağılmış şekilde 12-15 bardak su içilmesi önemlidir.
 
 
 
 
 
 

BAYRAM ZİYARETLERİ
 
 
 
 
 
 

Bayram boyunca çay-kahve tüketimine dikkat edilmelidir. Sıvı olarak görülüp su yerine sayılmamalıdır. Çay ve kahve diüretik (vücuttan su atıcı) özellikte olduklarından su yerine geçmezler. Ayrıca vücuttan attıkları suyu da yerine koymak gerekir. Günlük su tüketim miktarı bu durum dikkate alınarak yapılmalıdır. Günde 2-3 bardak çay, 1-2 fincan sade Türk kahvesi yanında büyük bardak su ile tercih edilebilir.
 
 
 
 
 
 

Kızartmalı yemekler, hamur işleri, şekerli içeceklerler, meşrubatlar, şerbetli-yoğun şekerli tatlılardan kaçınılmalı. Sütlü tatlılar, kuru veya taze meyveler, ev yapımı-az şekerli içecekler tercihe uygundur.
 
 
 
 
 
 

Günde 1-2 fincan bitki çayı tercih edilebilir.
 
 
 
 
 
 

Bayram boyu aktif olmak önemli!. Ziyaret edilecek yerler yakınsa mümkün olduğunca yürüyerek gidilmeli. Asansör yerine merdiven kullanılmalı. Hiç olmazsa günde 30-40 dk yürüyüş yapılmalıdır.
 
 
 
 
 
 

Çocuklara bayram hediyesi olarak şekerlemeler vermek yerine sütlü tatlı, meyve, kuruyemiş gibi daha sağlıklı seçenekler sunulabilir.
 
 
 
 
 
 

UYKU DÜZENİ
 
 
 
 
 
 

Düzensiz ve kalitesiz uyku metabolizmayı yavaşlatır. Metabolizmamızı düzenleyen hormon 23.00-04.00 saatlerinde, uykuda iken salgılanıyor ancak sahur yapmak üzere bu saatlerde uyanık kaldık. Bu nedenle Ramazan’ın bitişiyle beraber uyku düzenini ayarlamak gerek. Ayrıca gece ara öğünü yapılacaksa yatmadan 2-3 saat önce bitmiş olmalı!
 
 
 
 
 
 

Bu bayram sevdiklerinize zaman ayırın, sohbet edin; çocuklarla oyun oynayın, vakit geçirin. 
 
 
 
 
 
 

Eski bayramların tadında, huzurlu bir bayram dilerim..
 
 
 
 
 
 

Diyetisyen ve Yaşam Koçu Fazile Yılmaz
 
 
 
 
 
 

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler