Sağlıklı Yaşam Merkezi Direktörü, Uzm. Dr. Özgür Şamilgil iftarda ve sahurda dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat çekti. Ramazan'da beslenme nasıl olmalı? Sahurda dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? İşte Ramazan ayını sağlıklı geçirmenin yolları...
Ramazan ayında beslenme şeklinin değişmesi ve yemek saatlerinin değişmesi, az hareket edilmesi, kısa sürede fazla yemek yenmesi gibi değişiklikler yaşanabiliyor. Peki Ramazan ayını nasıl sağlıklı şekilde geçirebiliriz? Ramazan'da sağlıklı beslenme nasıl olmalı? İftara neyle ve nasıl başlamalı? Ana yemek olarak ne tercih edilmeli? İftarda yemek ne kadar sürede ve hızda yenmeli? İftara neyle başlamalı ve nasıl başlamalı? Sahurda ne yenmeli ve yenilmemeli? Sağlıklı Yaşam Merkezi Direktörü, Uzm. Dr. Özgür Şamilgil iftarda ve sahurda dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat çekti. Ramazan ayını sağlıklı geçirmenin yollarına haberimizden ulaşabilirsiniz...
İFTARI AÇARKEN SU İÇEBİLİR MİYİM?
İftarı açarken su içebilirsiniz ama unutmayın ki bir bardaktan fazla su içerseniz proteinleri sindiren mide asidi sulanır ve et türlerini, süt ürünlerinin sindirimi azalır ve güçleşir, mideden barsağa gıda geçişi yavaşlar, şişkinlik hissi oluşur. Başlangıçta 1 bardak su yeterlidir. Sıvı açığınızı sebze, et, tavuk suyu, yoğurt veya mercimek çorbasıyla gidermeniz daha sağlıklıdır. Mideniz genişleyip gerileceğinden doyma hissi daha kısa sürede gelişecektir. Yemekten 1 saat sonra tekrar 1-2 bardak ve yatmadan hemen önce 2 bardak daha su içilebilir. İçilmesi gereken su miktarı kişiye bağlıdır. Esas olan idrar renginin uçuk sarı olacak miktarda su tüketilmesidir.
Başlangıç olarak az miktarda tereyağı ve peynir veya zeytinyağlı sebze yenebilir, hemen ekmek, pirinç pilavı veya makarna ile başlamak kan şekerini hızlı yükseltir, iki saat içinde hızla düşüp yeniden açılmanıza neden olabilir.
Ana yemek olarak et, balık, tavuk, yumurta, baklagiller ve yanında avuç içi kadar pide veya 2 dilim çavdar ekmeği veya 2-3 kaşık kepekli makarna veya bulgur yenilebilir. Et gibi protein ürünleri yanında patates ve börek yerine büyükçe bir porsiyon koyu yeşil yapraklı salata, soyulmamış salatalık ve domates tüketilmesi asid besin yükünü, alkali besinle dengelemenizi sağlayacak, böbreklerinizin yorulmasını engelleyecektir. Protein ve yağ içeren besinler yerine, ağırlıklı olarak pirinç, patates, börek, pide, pizza, kek, kurabiye benzeri gıdaların tüketilmesi hem kilo almanıza hem de daha çabuk acıkmanıza neden olabilir. Protein ve yağ çok daha uzun sürede sindirildiğinden daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.
Açlık duygusuyla az çiğneyerek hızlı ve fazla gıda tüketmek kilo alımını tetikler. Araştırmalara göre aynı miktarda ve özellikteki gıdayı bir lokmayı, 10-20 defa çiğnemek yerine 30-40 defa çiğneyerek yutmak kilo artışına engel olmakta hatta kalori azaltmadan bile kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Doyma duygusu beyine 15-20 dk da ancak ulaşabildiğinden bu sürede ne kadar yavaş ve az gıda tüketilirse o kadar az kalori alınmış olur. Bir sohbet ortamında iftar açılması da buna yardımcı olabilir.