Ramazan'da Ağız Kokusunu Önlemenin Yolları

Ramazan'da ağız kokusunu önlemek için şekerli gıdalardan kaçının, sahur sonrasında ve gün ortasında dişlerinizi mutlaka fırçalayın, gargara yapın, diş ipi kullanın.

Ramazan ayında beslenme sisteminin tamamıyla değişmesi, 24 saat içinde öğün sayısının toplamda 2 olması, özellikle yaz aylarında sahur ve iftar arasındaki sürenin fazla olması gibi etkenler ağız sağlığı için büyük riskler oluşturuyor. Ağız ve diş bakımı bu dönemde daha da büyük önem taşıyor.

BİRÇOK PROBLEME NEDEN OLUYOR

Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer'e göre; ramazan ayında oruçluyken dikkat edilmeyen ağız ve diş bakımının birçok probleme neden olduğu gibi mevcut problemlerin ertelenmesiyle, bayram sonrası hastaların daha da sıkıntılı olarak dişçiye başvurmalarına neden oluyor.

Özellikle ağzında eksik dişi olan hastaların, ramazan öncesi diş hekimine başvurarak tedavisini tamamlaması büyük önem taşıyor. Dr. Nihat Tanfer; ramazan ayında genellikle 2 öğünde 3 veya 4 öğünlük yemek yenilerek, metabolizmanın alıştığı çizgide tutulmaya çalışıldığına dikkat çekiyor.

Bu sistemde, ramazan ayında mide ve bağırsak problemlerinin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Birde buna eklenen diş eksikliği varsa, beslenme sisteminin tamamıyla bozulması kaçınılmaz oluyor. Dr. Tanfer, 'Bunu önlemenin en önemli yolu ise 28 tane dişe sahip olmak' olarak belirtiyor.

ŞEKERLİ GIDALARDAN KAÇININ

Ramazan dönemi ve sonrası daha büyük sıkıntılar yaşamamak adına, alınabilecek önlemlerle ağız sağlığını korumak mümkün.

o Başta sahur olmak üzere çok şekerli gıdalardan kaçınmak
o Sahur sonrasında ve gün ortasında dişler mutlaka fırçalamak,
o Gargara yapmak,
o Diş ipi kullanmak

EN BÜYÜK YAKINMA AĞIZ KOKUSU

Ağız kokusunu engellemenin en basit yolu sık sık diş fırçalamaktır. Ramazan ayında insanları ikilemde bırakan diş fırçalama konusuna değinmek gerekirse; şekerli ve tatlandırıcılı diş macunlarında kaçınmak kaydıyla diş fırçalamak orucu sakatlamaz.

Ağız kokusunun oluşmasına en büyük neden diş hastalıklarıdır. Koku, çürük veya kırık dişlerin ağızda bulunmasıyla ortaya çıkar. Bunlar tedavi edilirse ağız kokusu da belirgin düzeyde azalma veya tamamen yok olma söz konusu olabilir.

RAMAZAN AYINDA DİŞ TEDAVİSİ

Oruçluyken diş tedavisi yapılabilir. Protez ölçüsü alınabilir, protez provaları yapılabilir. Diş dolgusu rahatlıkla yapılabilir. Bununla beraber uygulanacak cerrahi müdahalelerin iftar sonrasına bırakılmasında büyük fayda var.

ÇÜRÜKLERDE ARTIŞ OLABİLİR

Sahur sonrası hemen yatılması ve ağız – diş temizliğinin yeteri kadar yapılmaması bakterilerin üremesine, bakterilerin üremesi de çürüklerin artmasına neden olur.

Uzun saatler oruçlu olmanın çürük insidansının yükselmesine neden olduğunu vurgulayan Dr. Tanfer, buna bağlı olarak diş eti kanamaları ortaya çıktığını ve diş köklerine bağlı iltihaplanmalarda artışların olabileceğine değiniyor. 'Özellikle tatlı ve şekerli gıdalardan kaçınmak her dönem olduğu gibi ramazanda da çürük artışını ciddi oranda engeller'.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler