Tüm dünyada en çok rastlanan kanserlerden biri olan Serviks kanseri, halk arasında rahim ağzı kanseri olarak bilinir. Sağlık Bakanlığı'nın dikkat çektiği Serviks kanseri farkındalık ayı sonrası rahim ağzı kanseri hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Serviks kanseri nedir? Rahim ağzı kanseri belirtileri, teşhisi ve tedavisi nedir?
Rahim ağzı kanserinin etkilerinin azaltılması için düzenlenen farkındalık ayı Ocak 2021 itibariyle başladı. Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan bilgilendirmede yer alan #servikskanserifarkındalıayı hashtagi hakkında merak edilenleri sizler için derledik.Serviks kanseri nedir? Rahim ağzı kanseri belirtileri, teşhisi ve tedavisi nedir?
SERVİKS KANSERİ NEDİR?
Rahim ağzı kanseri, yılda yaklaşık 500.000 kişiyi etkileyen, kadınlarda görülen 4. En sık kanserdir.Rahim ağzı kanseri, 'serviks ' denilen rahim ağzında gelişen bir kanser türü. Rahim ağzının yüzeyini oluşturan hücre tabakasının anormal hücrelere dönüşmesiyle ' kanser öncülleri ' (CIN) denilebilecek hücreler ortaya çıkıyor. Kanser öncülleri erken saptanıp tedavi edilmediklerinde rahim ağzı kanserine dönüşebiliyorlar.Bu değişimden sorumlu olan temel etken, 'HPV' olarak bilinen Human Papilloma Virüsü. HPV genital siğillere neden olan bir virüs olarak da biliniyor. Bu virüs cinsel yolla bulaşıyor.
Rahim ağzı kanseri, dünyada kadınlarda meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra üçüncü sıklıkta görülürken ülkemizde onuncu sıradadır. Rahim ağzı kanseri nedeni tamamen aydınlatılmış ve önlenebilen tek kanserdir.
Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonuErken yaşta (16 yaştan önce) ilk cinsel ilişkiBirden fazla cinsel partner varlığıSigara içimiBeslenme alışkanlığı (meyve ve sebzeyi az tüketmek rahim ağzı kanseri riskini artırmaktadır)Yüksek doğurganlık sayısıDüşük sosyoekonomik düzeyÖzellikle 5 yıldan daha uzun süreli doğum kontrol hapı kullanımı