Orta Yaş Döneminin En Sinsi Hastalığı!

Türkiye Osteoporoz Derneği'nin 26 bin 500 kişi üzerinde yaptığı çalışmaya göre, ülkemizdeki 50 yaş üzerindeki bireylerin yarısında osteoporoz riski, dörtte birinde ise osteoporoz bulunduğu ortaya çıktı.

Sinsi ilerleyen osteoporoz hastalığı kemik kırıklarıyla kendini belli edebiliyor. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Şansın Tüzün, “Dünya Sağlık Örgütü ile yapılan tahminlere göre ülkemizde geçen 20 yılda kalça kırıklarında 5 kat artış saptadık” dedi.

Tüzün, osteoporoza bağlı kalça kırıklarının artışında, yaşlı nüfusun artması, kentleşme, yetersiz fiziksel aktivite, iktidarsızlık ve libido kaybının en önemli faktörler olduğunu söyledi.

Tüzün, kemik kırığını arttırdığı bilinen faktörleri ise “geçirilmiş kırık, ebeveynlerde geçirilmiş kalça kırığı, romatoid artrit ya da diyabet, KOAH (Kronik obstruktif akciğer hastalığı) gibi hastalıklar, yetersiz beslenme (süt, yoğurt, peynir gibi kalsiyum oranı yüksek gıdalardan fakir diyet), düzensiz fiziksel aktivite” diye sıraladı.

Türkiye’de 50 yaş üzerindeki yedi kadından birinin yaşamı süresince kalça kırığı geçirebileceğini vurgulayan Tüzün, “30’lu yaşlara kadar kemik yoğunluğumuzu arttırma stratejileri geliştirirken, aynı zamanda giderek artan yaşlı nüfusu tehdit eden kalça kırıklarını önleme çalışmalarını birlikte yürütmeliyiz” diye konuştu.
 

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler