Normal
0
21
false
false
false
TR
X-NONE
AR-SA
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Normal Tablo";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:8.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:107%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:Calibri;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}
Bu süre zarfından ameliyata kadar uzanan sürede hasta hem psikolojik olarak iyi durumda olmalı hem de belirli faktörlere dikkat etmesi gerekmektedir. Bu faktörler arasında en önemli unsur şüphesiz alkol ve sigara tüketimidir. Bu tüketim alışkanlığı bulunan hastalara 15 gün öncesinden bu alışkanlıklarına ara vermeleri istenir. operasyon sonrası dönemde ise 15 gün süreyle sigara, 1 ay süre ile alkol tüketimi kesinlikle önerilmez. Sigaranın ülser oluşumunu tetiklemesi ve alkolün kilo veriş hızını yavaşlatması bu durumlara neden olarak gösterilebilir.
Tüp mide operasyonunda hastanın midesine yerleştirilen tüp, ne kadar süre ile hastanın midesinde kalmaktadır?
Mide küçültme operasyonlarında, işleme başlanmadan önce, endoskopi yardımı ile mideye kalibre tüpü adı verilen bir tüp yerleştirilir. Bu tüp işlem sağlanırken midenin alınacak bölümünün daha iyi belirlenmesi adına doktora yardımcı olmaktadır. Operasyonun genel adına tüp mide denmesinin nedeni de budur. Bu kalibre tüpü operasyon bitiminde hastanın midesinden alınır. Yani hasta ameliyattan çıktıktan sonra, midesinde herhangi yabancı bir cisim bulunmamaktadır.
Obezite Ameliyatları sonrası tekrar kilo alımı mümkün müdür?
Obezite ameliyatları çerçevesinde, operasyon olmuş hastanın belirli bir dönem boyunca uygulaması gereken bir diyet serüveni bulunmaktadır. Bu diyet serüveni sırası ile 15 gün sıvı, 15 gün püre ve katı diyet dönemi olarak adlandırılmaktadır. Sıvı ve püre diyet dönemlerini başarılı bir şekilde tamamlayan hastalar katı diyet dönemlerinde gündelik tüketilen yiyecekleri küçük porsiyonlar halinde tüketebilmektedirler. Burada temel husus, hastanın bu dönemden itibaren katı ile sıvı ayrımını doğru yapabilmesidir. Katı ile sıvının birlikte tüketilmesi alışkanlık haline geldiğinde, bu durum mide hacminin genişlemesine yol açacak ve hastanın tekrar kilo almasına sebebiyet verecektir. Bu nedenle, katı tüketiminden 20 dakika önce veya sonra sıvı tercih edilmesi, katı ile sıvı tüketiminin bir arada olmaması, genel olarak önerdiğimiz bir durumdur.
Vücut kitle indeksi nedir? Hesaplaması nasıl yapılır?
Vücut kitle indeksi, hastanın sahip olduğu vücut kütlesinin, uzunluğunun metre cinsinden karesine bölünmesiyle hesaplanır. Hastanın sahip olduğu vücut kitle indeksine göre operasyon türleri değişkenlik gösterebilmektedir. Bu nedenle temel etmen, hastanın vücut kitle indeksinin belirlenmesidir. Bu oran; 25-30 arasında ise fazla kilolu, 30-35 arasında ise I. Derece, 35-40 arasında ise II. Derece, 40 ve üzerinde ise III. Derece yani morbid obez olarak kabul edilmektedir.