Nefroloji Kış Okulu Antalya'da Başladı!

Türk Nefroloji Derneğinin, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Nefroloji Bilim Dalı ile düzenlediği geleneksel Nefroloji Kış Okulu toplantılarının 10'uncusu Antalya'da başladı.

Türk Nefroloji Derneğinin (TND), Gülhane Askeri Tıp Akademisi Nefroloji Bilim Dalı ile düzenlediği geleneksel Nefroloji Kış Okulu toplantılarının 10'uncusu Antalya'da başladı. TND'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Prof. Dr. Müjdat Yenicesu'nun yöneticiliğindeki Nefroloji Kış Okulu'nda, çeşitli tıp fakültesi ve eğitim hastanesinden gelen akademisyenler, hemodiyaliz ünitelerinde görev yapan hemodiyaliz sertifikalı dahiliye uzmanları ve pratisyen hekimler, yeni gelişmeler hakkında bilgilendirecek.

Okulda, hemodiyaliz ünitesi yönetimi, bilimsel veriler ışığında hemodiyaliz ünitesinde uygulamalar, standartlar ve hastaların problemlerine yönelik en yeni tedavi uygulamaları, son dönem böbrek yetmezliği tedavisinde bir diğer yöntem olan periton diyalizi, hekimlerin karşılaştığı sorunlar, okul ortamı felsefesinde tartışılacak ve hastaların daha kaliteli ve uzun bir hayat sürmesine yönelik uygulamaların eğitimi verilecek.

Hemodiyaliz hastalarının klasik olarak haftada 3 gün 4 saat diyaliz ünitelerinde tedavi aldıklarına işaret edilen açıklamada, temel prensibin, böbreklerin görev yapamaması nedeniyle kanda biriken atık maddelerin hemodiyaliz cihazı yardımıyla bir filtreden geçirilerek temizlenmesi esasına dayandığı hatırlatıldı. Klasik hemodiyaliz tedavilerinin yanı sıra uzun süreli gece hemodiyalizi, Türkiye'de henüz yeni uygulanmaya başlayan ev hemodiyalizinin de Kış Okulu'nda gündeme geleceğine değinilen açıklamada, bu uygulama ve tedavilerin en ince ayrıntıları ile konunun uzmanları tarafından katılımcılara aktarılacağı bildirildi. Açıklamada şunlar kaydedildi;
 

"Nefroloji Kış Okulu faaliyetlerinde tıp fakülteleri ve eğitim hastanelerinden gelen değerli bilim insanları bir yandan temel bilgileri gözden geçirirlerken diğer yandan son gelişmeler ışığında bilgilerin güncellenmesini sağlamaktadır. Böylece diyaliz hekimlerinin günlük pratikte sık karşılaştıkları sorunlarla baş etme yetisinin geliştirilmesine katkılar sağlandığını gözlemekteyiz.

Bu eğitim çalışmalarının, ülkemizdeki diyalizin kalitesinin artırılmasında belirleyici faktör olduğu düşüncesindeyiz. Derneğimizin 20 yıldan fazla yürüttüğü registry çalışmalarının sonuçları, ülkemizdeki diyaliz hastalarının sağ kalım ve diyaliz kalitesi göstergelerinin gelişmiş batı toplumları ile karşılaştırılabilir olduğunu ortaya koymuştur." Nefroloji Kış Okulu, 3 Nisanda sona erecek.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler