Mutluluk hormonu olarak tanımlanan serotonin, bazı besinler sayesinde beyinde daha fazla salgılanmaya başlıyor, bunlar tüketilince de insan doğal olarak daha "mutlu" olabiliyor.
Sevgililer Günü'nü daha mutlu geçirmek için beslenme önerilerinde bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Abdullah Mollamemişoğlu, "Sevgilinizle akşam yemeğe çıkacaksanız günü hafif yemeklerle geçirin. Ara öğünler sayesinde daha kontrollü ve romantik bir akşam yemeği yiyebileceğinizi unutmayın" dedi. Mollamemişoğlu, Sevgililer Günü'nde mutluluğu artıracak 10 besin önerisini de paylaştı.
Sevgililer Günü'nü kutlamak için genellikle akşam yemekleri tercih ediliyor. Çiftlerin mutlu bir gün geçirmek için her şeyi özenle seçtiği bu günün kusursuz olması için doğru beslenme taktikleri ve mutluluğu artıracak besinler de önem taşıyor. Sevgililer gününde sağlıklı beslenme için önerilerini paylaşan Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Abdullah Mollamemişoğlu, akşam yemeğinde genellikle porsiyonların büyük olduğunu hatırlatarak gün içerisinde diğer öğünleri daha hafif geçirmeyi önerdi. Akşam yemeği öncesinde yenilmesi gereken ara öğünü atlamamanın önemine dikkat çeken Mollamemişoğlu, ara öğünler sayesinde daha kontrollü ve romantik bir akşam yemeği yenilebileceğini belirtti.
PORSİYONLARA DİKKAT! Sevgililer Günü yemeğinde kalp dostu olan ızgara balık tercihinin doğru olacağını söyleyen Mollamemişoğlu, bu sayede hem kaliteli bir protein kaynağı hem de ilave yağ içeriği olmayan bir ana yemek tercihi yapılabileceğini belirtti. Tüketilen miktarın da önemine dikkat çeken Mollamemişoğlu, şişkinlik hissi yaşamamak için porsiyon büyüklüğünün her zaman önemli olduğunu hatırlattı.
SEVGİLİLER GÜNÜ MENÜNÜZE BU BESİNLERİ EKLEYİN Vücutta mutluğu tetikleyen serotonin hormonunun salgılanmasına yardımcı olan çikolatalı-meyveli bir tatlı ile yemeğin sonlandırılmasının uygun olabileceğini söylen Mollamemişoğlu, mutluluk veren diğer besinleri ise şu şekilde sıraladı;
ÇİKOLATA: Stresi azaltır. Bir kalem çikolata bile mutluluk hormonu serotoninin beyinde salgılanması için yeterli.
DONDURMA: Çok yenirse şişmanlatır, az yenirse mutluluğa mutluluk katar. Ayrıca yaşlanmayı önler. 4 mevsim tüketilebilir.
MAKARNA: Çok ağır soslarla tüketilmediği sürece enerji veren ve mutlu eden bir besindir. Hazmı kolaydır. Özellikle de sadece salata ile birlikte yendiğinde kilo aldırmaz.
EKMEK: Özellikle tam buğday ekmeği stresi azaltır.
FISTIK: Yağ oranı yüksektir, ancak insanı mutlu eder. Kolesterolü dengeler, kalp krizi riskini azaltır. Demir, bakır, selenyum, magnezyum, çinko, potasyum, fosfor gibi minerallerin doğal kaynağı olan bu çerez kalbimizin yanı sıra, beyin sinir sistemi, kas ve kemiklerimizin de dostudur.
ÇİLEK: C vitamini deposudur. Serotonin salgılanmasına çok yardımcı olur, mutu eder. Çilek bütün salgı bezlerini çalıştırarak vücuda gençlik ve kuvvet kazandırır. Yüksek tansiyonu düşürür, damarları temizler. Kansere karşı koruyucu etkisi vardır, böbrekte kum ve taş oluşmasını önler.
MUZ: Kokusuyla bile mutluluk taşıyan tam bir Endorfin deposudur. Güç verir, stresi azaltır. Kalsiyum ve magnezyum kaynağıdır, strese karşı birebirdir.
ÜZÜM: Üzümde yüzde 20 oranında direkt olarak kana karışan şeker vardır. Hem beyin hem de fiziksel sağlık için olumlu etkileri vardır. Üzümdeki bol demir kan yapımını artırır. Yüz ve boyuna taze üzüm suyu sürülüp 10 dakika sonra yıkanırsa cilde dirilik verir. Serotoni salımını artırır.
PORTAKAL: C ve B vitamini açısından zengindir. İnsana dinamizm kazandırır. İçerdiği C vitamini özellikle damar sağlığı açısından faydalıdır. Damarların ve kanın temizlenmesine yardımcı olur. Portakal direnci artırır. Hazmı kolaylaştırır. Portakal reçeli ise karaciğeri çalıştırır.
SUSAM: Simit, mutluluğa giden yolda önemli bir yere sahip. Yağ ve protein içerir. Susamdan elde edilen tahin, bal ile karıştırılıp yenirse boğaz ağrısı ve bronşite de iyi gelir.