Migren Ağrılarınız Arttıysa Dikkatli Olun!

Migren çeken çok insan vardır. Erkeklerde ortalama yüzde 17 kadınlarda ise yüzde 6 sıklıkta görüldüğü düşünülmektedir.

Tek yanlı baş ağrısından, bulantı ve kusmadan ve ışıktan rahatsız olmaktan yakınırlar. Migren krizi baş göstermeden önce birtakım uyarıcı belirtiler görülür; bedenin sıvı toplaması, ruh halinde değişiklikler, yiyeceğe özlem çekme ve yorgunluk gibi. Bunları görsel rahatsızlıklar izler.

Baş ağrısı başlamadan hemen önce hasta, parlayıp sönen ışıklar görebilir. Baş ağrısı birkaç saat de sürebilir, 2-3 günde ve çoğu kez hastayı karanlık bir odada uzanmaya zorlar. Dinlenme ya da uyku genellikle ağrıyı hafifletir. Hatta bazen ağrıyı tamamen geçirebilir.

Migrene karşı birçok tedavi yolu olduğu gibi, migrenden korunmak için de birçok önlem salık verilir.

Bunların hepsi yararlı olabilirse de, hiçbiri migrenin nedenini açıklamaz. Araştırmacılar, migren hastalarının kan trombositlerinin migren krizleri arasında normalden daha çok yığılarak birbirine yapıştığını saptamışlardır. Migreni önlemek üzere aspirin gibi trombosit kümelenmesini azaltan ilaçlar yararlı olabilirse de biz bu konuda özel bir yaklaşımı yeğliyoruz.

Yakın zamanda yapılan araştırmalar, çocuklukta baş gösteren migrenin başlıca nedeninin, besin alerjisi olduğunu ortaya koymuştur. Araştırmacılar sık sık şiddetli migren krizleri geçiren 88 çocuktan yüzde 93'ünün sıkı bir kısıtlama rejimi uygulayınca hastalıktan kurtulduğunu saptamışlardır.

Migrenin öbür nedenlerinin başında çevresel kimyasal maddeler (sigara dumanı, parfümler gibi), aşırı televizyon seyretmek, stres, yorgunluk, omurga bozuklukları ve hipoglisemi gelir. (Omurgadaki bozukluklar çoğu kez masajla ve osteopatik uygulamayla geçirilebilir.) Ayrıca, bir öğünü atlayıp yememek de migrene yol açabilir. Düzgün aralıklarla yemek emek önemlidir.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler