Mavidil (BT), evcil ve yabani geviş getirenleri (başta koyun ve sığır, keçi, manda, antilop, geyik, geyik ve deve olmak üzere) etkileyen, özellikle Culicoides türlerinin ısıran tatarcıkları olmak üzere böcekler tarafından bulaşan, bulaşıcı olmayan, viral bir hastalıktır. Mavi dil hastalığı insanlara bulaşır mı? Mavi dil hastalığı nedir?
Mavi dil hastalığı insanlara bulaşır mı? Mavi dil hastalığı nedir? sorularının yanıtları merak ediliyor. Mavi dil hastalığı, yirmi dört (24) farklı serotip tanımlanmıştır ve her suşun hastalığa neden olma yeteneği önemli ölçüde değişmektedir. Hastalığın şiddeti farklı türler arasında farklılık gösterir ve semptomlar en şiddetli koyunlarda ölümler, kilo kaybı ve yün büyümesinde bozulma ile sonuçlanır. Son derece duyarlı koyunlarda morbidite %100 kadar yüksek olabilir. Ölüm oranı ortalama %2-30'dur, ancak %70'e kadar çıkabilir.
MAVİ DİL HASTALIĞI NEDİR?
Mavi dil ya da Blue tongue, Culicoides cinsi sokucu sinekler ile nakledilen, sığır, koyun, keçi ve deve gibi evcil hayvanlar ile bazı yabani gevişgetirenlerde görülen ve konjesyon, ödem, hemoraji ile karakterize bir enfeksiyondur.
Mavidil (BT), koyun, keçi, sığır, manda, geyik, Afrika antiloplarının ve develerinin çoğu türü gibi yabani ve evcil geviş getirenleri etkileyen bulaşıcı, bulaşıcı olmayan, vektör kaynaklı viral bir hastalıktır. Mavidil virüsü (BTV) ile enfeksiyon, hayvanların büyük çoğunluğunda görülmez ancak enfekte koyun, geyik ve yabani geviş getirenlerin bir kısmında ölümcül hastalığa neden olabilir. Culicoides cinsindeki sadece birkaç türün böcek vektörü, viraemik hayvanlarla beslenerek enfekte olmuş duyarlı geviş getiren hayvanlar arasında mavi dil virüsünü (BTV) iletir. Yirmi altı (26) farklı serotip tanımlanmıştır ve her suşun hastalığa neden olma yeteneği önemli ölçüde değişmektedir. Virüs hayvanlarla veya yünle temas yoluyla veya süt tüketimi yoluyla bulaşmadığından BT ile ilişkili herhangi bir halk sağlığı riski yoktur.
Böcek vektörü, BT virüsünün hayvanlar arasında bulaşmasının sebebidir. Vektörler, enfekte hayvanlardan kan aldıktan sonra BT virüsü ile enfekte olurlar.