Kurban eti nasıl saklanmalı

Ödem Engellemenin Püf Noktaları
Kurban bayramından sonra kesilen kurbanın etini pişirme yöntemleri de önemli oluyor.

Kurban Bayramı'nın önemi; bizim için kesilen kurban etlerini pişirme, tüketim sıklığı, sağlık üzerine etkileri ve saklamada nelere dikkat edilmesi gerektiğiyle ilgili bilimsel beslenme bilgileri üzerine odaklanılmasıdır. Açıkçası sağlıklı yaşam için beslenme önerilerine baktığımızda; son bilimsel veriler daha az hayvansal ama daha fazla sebze ağırlıklı beslenmenin sağlığı koruyucu olduğunu bildirse de hayvansal yiyecekleri tüketirken de yumurta ve daha fazla beyaz et yemenin, daha az kırmızı et tüketmenin öneminden bahsetmektedir. 

HASTALIĞA DAVETİYE ÇIKARIYOR 

Akdeniz diyeti başta olmak üzere birçok diyette; kırmızı eti yasaklamak yerine tüketim sıklığını azaltmanın ve sağlıklı pişirme şekilleri ile sofralara servis edilmesi gerektiğinin altı çizilmektedir. Harvard Tıp Fakültesi Beslenme Bilimleri, çalışmalarında, düzenli olarak günlük et yiyenlerin; nadiren et yiyenlere göre kolon kanserine yakalanma riskinin üç kat daha fazla olduğunu tespit etmiştir. Beslenme bilimi; sağlıklı pişirilmiş ve haftada bir kereyi geçmeyecek şekilde bir öğünde 200 gram kadar yenilen kırmızı etin sağlığa faydası olduğunu ama sağlıksız pişirilen etlerin de hastalığa davetiye çıkardığını bildirmektedir. 

KIRMIZI ETİ 5 ADIMDA PİŞİRMENİN YOLLARI

1. Etler yüksek ısıda pişirildiğinde etin içerisindeki su açığa çıkar ve kırmızı etteki su kaybı pişirime sırasında eti sertleştirerek lezzet kaybına neden olur. Etleri daha çok kıyma halinde ve kısık ısıda pişirmek gerekir. 
2. Çok az su eklenerek yavaş pişirme ile kırmızı etin içerisindeki yağlar kırılır ve jelatinimsi bir yapı oluşur. Bu jelatinimsi yapı besin öğeleri açısından zengindir. Ete lezzet verir ve etin yumuşak pişmesini de sağlar. 
3. Izgara yapılan etlerde sıcağın etkisiyle kaybolan su ve yağ damlacıklarında folik asit, B1 ve B12 vitaminleri de kaybolur. Fırın, ızgara ve kızgın yağda etin pişirilmesi ile pişirme süresine bağlı olarak yüzde 30 oranında B grubu vitaminleri kaybolmaktadır. Az su konularak pişirilen etlerde vitamin kaybı oluşmaz. 
4. Etlerde kurumayı önlemek için en sağlıklı pişirme; düdüklü tencerede az suyla, bazı sebze parçacıkları ile lezzetlendirerek pişirme şeklidir. 
5. Etleri pişirirken lezzetli olsun diye yağlı olanlarını tercih etmemek gerekir. Çünkü etin kendi yapısında stearik ve palmitik yağ asitleri kan kolesterolünün artmasına neden olan yağlar içerdiğinden kırmızı etin, yağı görünmeyecek kadar temizlenmiş kas etinden oluşmasına dikkat etmek gerekir. Yağsız eti lezzetlendirmek için zeytinyağında dinlendirmek gerekir. 



 

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler