Bangladeş'in güneyinde yaşayan iki yaşındaki Emon adlı erkek çocuğun kafası tam 9 kilo ağırlığında. 1 yaşındaki bir çocuğun ortalama ağırlığına eşit sayılabilecek ağırlıktaki kafasıyla küçük çocuk sürekli bakıma muhtaç bir halde hayatını sürdürüyor. Emon'un sezaryenle doğumundan beri sürekli büyüyen kafasına bir çare arayan anne ve babası, küçük çocuğun rahatsızlığına teşhis koyabilecek doktor bulamadı.
BEYNİNDE SU TOPLANMASI TEŞHİSİ KONDU
Küçük Emon'a en sonunda 'hidrosefali' (beyinde su toplanması) teşhisi kondu. Doktorlar, kafatasının içinde biriken sıvının baskı yaparak beyne zarar verdiği bu rahatsızlığın tedavisinin ancak Bangladeş dışında bir ülkede yapıldığını çaresiz anne babaya bildirdi. Çok fakir olan Emon'un ebeveynlerinin yurt dışına çıkacak maddi durumları bulunmuyor.
ANNENİN GEBELİK SIRASINDAKİ HASTALIĞI SEBEP OLMUŞ
Tedavi uygulanmama durumunda rahatsızlık uzun vadede zihinsel ve bedensel engellere ve hatta kalıcı beyin hasarına sebep olabiliyor. Doğuştan gelen ve bebeklerde görülen hidrosefali, annenin gebelikte kabakulak ve kızamıkçık hastalıkları yaşaması sonucunca gelişen komplikasyonlar neticesinde bebeklerin etkilenmesiyle ortaya çıkıyor.
HİNDİSTANLI KIZ ÇOCUĞU DA AYNI RAHATSIZLIKTAN MUZDARİPTİ
Emon'un rahatsızlığına benzer bir vaka Hindistan'da da yakın zamanda görülmüştü. Hidrosefali hastalığından muzdarip Roona Begum'un kafası 94 santimetre çapına ulaşmış, Yeni Delhi'de yapılan bir dizi ameliyatlar sonucunda küçük kızın kafası 58 santimetre çapına inmişti.