Kronik Yara Bakımında Yeni Tedavi Yöntemleri

Dr. Cüneyt Öztürk kronik yara bakımında yeni tedavi yöntemlerini anlattı.

Sakarya Özel Adatıp Hastanesi bünyesinde hizmet veren Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Oparatör Dr. Cüneyt Öztürk kronik yara bakımında Dünyada ve Türkiye’de uygulanan yeni tedavi yöntemleri ile ayak ülserinde yapılması gerekenleri açıkladı.

Diyabetik ayak, diyabetin en ciddi ve en ağır komplikasyonlarından biri. Diyabetli kişilerin yaklaşık %50’si tüm yaşamları boyunca diyabetik ayak gelişme riski taşıyor Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Oparatör Dr. Cüneyt Öztürk,  “Kan şekeriniz eğer çok yüksek ve düzensiz seyrediyorsa ayaklarınızda problemler yaşamaya başlarsınız. Bunun nedeni damarlarda oluşan kan dolaşımı bozukluğudur. Bu dolaşım bozukluğu sonucunda damarlarda tahribat başlar. Yeterli kan ulaşamayan organlarda işlev bozuklukları meydana gelir.Diyabetli hastalarda yüksek kan şekeri değerlerine bağlı olarak  ayaklardaki sinirlerde hasar oluşur. Sinirler hasara uğradığı zaman ayak ve parmak uçlarında his kaybı meydana gelebilir. Bu nedenle; basınç, ağrı, kesik, yanık ve yaralanmalar hissedilmeyebilir. Kesik, yanık ve yara sonraları ayak ülserleri ortaya çıkar. Ayrıca, bazı mikroplar (bakteri ve mantarlar) şekerli ortamda daha kolay çoğalırlar. Bakteri ve mantar enfeksiyonu deri bütünlüğünü bozar ve yine yara oluşumuna yol açar. Bu yaralar çok çabuk iltihaplanarak ciddi sorunlara neden olurlar. Tedavisiz bırakıldığında, gangren ve hatta hasar görmüş bölgenin kesilmesi dahi mümkün olabilir.”.

AYAK BAKIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Ayak bakımı ile ilgili önemli bilgiler veren Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Oparatör Dr. Cüneyt Öztürk, hastaların öncelikli olarak hastaların sigarayı bırakmalarının gerektiğini belirtiyor. Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Oparatör Dr. Cüneyt Öztürk, “ Evde, plajda çıplak ayakla yere basmayınız, ayağınıza mutlaka terlik giyiniz. Ayaklarınızı her gün tahriş etmeyen bir sabunla ılık suda (37 dereceyi geçmeyecek) yıkayınız. Yıkama sonrası özellikle parmak aralarınızı yumuşak bir havlu ile iyice kurulayınız. Bu kurulama özellikle parmak aralarında çıkan mantar enfeksiyonunu önleyecektir. Kuruma ve çatlamalara karşı ayaklarınıza nemlendirici krem sürebilirsiniz. Çoraplarınızı her gün değiştiri niz. Ayağı sıkmayan pamuklu çorapları tercih ediniz Lastikli kısımlarının özellikle sıkmamasına dikkat ediniz. Ayaklarınızdaki nasır ve sertleşmiş deri kısımları için asla kesici alet kullanmayınız. Ayak tırnaklarınızı banyodan sonra yumuşak iken kesiniz, çok kısa kesmeyiniz ve köşeleri derin almayınız. Tırnak törpüsü ile daha sonratörpüleyiniz.Ayaklarınızı herhangi bir ısıtıcıda (soba, kalorifer, elektrikli ıstıcı vs.) yada sıcak su torbası kullanarak ısıtmayınız. Bu şekildeki ısıtmalarda farkında olmadan ayaklarınızda ciddi yanıklar oluşabilir. Ayaklarınızı soğuk hisettiğinizde çoraplarınızı giyiniz.  Banyoya girmeden önce mutlaka suyun ısısını aileden birine kontrol ettiriniz. Ayak sinirlerindeki hasar nedeniyle suyun ısısını hissedemeyebilirsiniz. Ayaklarınızı her gün (gece yatmadan önce olabilir) kontrol ediniz.Göremediğiniz kısımlara ayna yardımıyla bakabilirsiniz.Bu şekilde ayaklarınızda oluşan kesik, çizik gibi yaralanmaları, şişmeleri, cildin kuruluğunu, kızarıklık ve su toplanmalarını erken fark edip önlemini alabilirsiniz. Tırnakların etrafındaki ölü dokuları ve kabarcıkları asla kesmeyiniz. Her gün ayaklarınızın alt,üst, topuk ve parmak kısımlarına dokunarak his kontrolü yapınız. Ayağınızı sıkmayan, ayağa iyi oturan, rahat ve yumuşak ayakkabılar giyiniz. Gerekirse ayağınıza özel ayakkabılar yaptırınız.  Ayakkabılarınızı çorapsız giymeyiniz. Ter emici, gerektiğinde sıcak gerektiğinde serin tutan ,dikişsiz,dar olmayan esnek çorapları tercih ediniz. Ucu açık terlik ve parmak arası sandalet kullanmayınız.  Düzenli ve iyi bir ayak bakımı alışkanlığı kazanınız. Ayağınızdaki sertlikler, nasırlar, tırnak sorunları için piyasada satılan kozmetik ürünleri doktorunuza danışmadan kullanmayınız” dedi. .

Kronik yara bakımında yeni tedavi yöntemlerini uyguladıklarını açıklayan  Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Oparatör Dr. Cüneyt Öztürk, geleneksel yara bakım tedavilerine, debridman, revaskülarizasyon ve infeksiyon durumunda antibiyotik tedavisine karşın hatta ozon tedavisi, hiperbarik oksijen tedavisine rağmen bazı hastaların tedavisinde başarı sağladığını belirtti.  Epidermal büyüme faktörü’nün 1990’lı yılların ortalarında üretilmeye başlandığını, 2000’li yılların sonlarında ise başta Latin Amerika ülkeleri olmak üzere bir çok ülkede kullanıldığını belirten Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Cüneyt Öztürk, bu tedavinin diyabetik ayak yaralarının tedavisinde çok iyi sonuçlar verdiğini söyledi..

AYAK ÜLSERİNDE SPOR BÜYÜK RİSK

Ayak ülserinden korunmak için nelere dikkat etmesi konusunda bilgi veren Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Oparatör Dr. Cüneyt Öztürk, sinir hasarı ile ayak kaslarıda güçsüzleşme olduğunu belirtti. Güçsüzleşmenin deride, yumuşak dokuda, kemik ve eklemlerde hasarlar meydana gelmesine neden olduğunun altını çizen Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Oparatör Dr. Cüneyt Öztürk, “ Bu hasarlar başladığında koşu, futbol, step vs. gibi ayağınıza daha fazla zarar verebilecek aktivitelerden kaçınmak gerekir. Ayağınızda aşağıdaki durumlardan biri varsa mutlaka doktorunuza başvurun” dedi. Ayrıca, Ayak ve tırnakta mantar enfeksiyonu, tırnak batması, nasır oluşumu, deride çatlakların oluşumu,  ciltteki yaralar ve k esiler,  içe doğru büyüyen tırnaklar, ayaktaki renk değişiklikleri (morarma, solukluk) , bölgesel ısı artışı,  ağrı ve his kaybı olduğunu belirtti.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler