Kış dönemine girilmesiyle birlikte vatandaşlar da salça yapımına başladı. Bazı vatandaşlar salçalarını konserve kutularında muhafaza etmek için kolları sıvarken, işin uzmanından kritik bir uyarı geldi. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel yeteri kadar iyi pişirilmeden konservelere konulan ürünlerde ortaya çıkan bakterinin zehirlenmelere yol açtığını ve doğru zamanda müdahale edilmemesi durumunda ölümlere neden olduğunu dile getirdi. Uzel, zehirlenme belirtilerinin de 72 saat sonra ortaya çıktığını söyledi.
Ülkemizde kış dönemine girilmesiyle birlikte başta Anadolu olmak üzere tüm kentlerimizde kışlık salça ve biber hazırlığı başladı. Vatandaşlar, kış aylarında kolay ulaşım sağlayabilmek adına hazırladıkları salçaları konserve kutularında saklayacak. Ancak hem marketteki hem de evde hazırlanan konservelerdeki "bakteri" tehlikesi dikkat çekiyor. İşin uzmanı, zamanında müdahale olmaması durumunda öldüren bakteriyle ilgili önemli bilgiler verdi.
DOĞRU HAZIRLANMASI GEREKİYOR
Domates başta olmak üzere mevsimlik meyve ve sebzeleri mevsim dışında da tüketmek ve geleneksel yöntemlerle kendi konservelerini yapmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken hayati kurallar bulunuyor. Doğru yöntem ve koşullarda hazırlanmayan konserveler ölümcül zehirlenmelere neden olabiliyor. Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, doğru hazırlanmayan konservelerde meydana gelebilecek risklere dikkat çekti.
Doç. Dr. Uzel, konserve gıdalar hazırlanırken tüketicilerin uyması gereken hijyen koşullarını şöyle anlattı: "Tüketiciler özellikle sebze türü gıdaların kurutulması ya da dondurularak tüketilmesi gibi alternatif metotları da denemeli. Evde hazırlanması tercih edilen konserveler için cam kavanozlar kullanılmalı, plastik ambalajlar kullanılıyorsa mutlaka onaylı malzeme olmasına dikkat edilmeli. Ayrıca, şekli bozulmuş ve paslı olan kapaklar kesinlikli kullanılmamalı. Kapaklar en az 15-20 dakika kaynatılmalı ve her kullanımda yenilenmeli. Gıdalar, asitlik derecesine uygun olan sıcaklık ve süre kombinasyonunda pişirilmeli. Kavanozda kapakta şişkinlik ve sızıntı olmamalı. Dışa doğru bombe şeklinde şişme yapan, tat, renk ve koku bakımından kötü olan konservelerin tüketilmemesi gerekir. Tatta bozulma her zaman net olarak anlaşılamayacağı için gerekli tedbirler alınmalıdır. Eğer konservelenmiş gıda marketten satın alınıyorsa son kullanma tarihi, etiket ve resmi kurum izin beyanları dikkatlice kontrol edilmeli. Hasar görmüş, dışa doğru bombe yapmış, paslanmış, sızıntısı olan ambalajlar ve kapağı açılınca fışkırma yapan konserveler kesinlikle tercih edilmemeli".