Kolesterol İçeren Besinlerden Uzak Durun!

Kalp hastalıklarından ve kalp krizinden korunmada; düzenli doktor kontrolü ve egzersiz ile stresi azaltılmış bir yaşam kadar, beslenme alışkanlıkları da önemli.

Obezitenin (şişmanlık) de kalp hastalıklarına yakalanmada önemli bir risk faktörü olduğunu belirten VKV Amerikan Hastanesi’nden Uzman Diyetisyen Tuğçe Aytulu, konu ile ilgi verdi. 

Kalp sağlığı için doymuş yağ tüketimi ile kolesterol içeren besinleri azaltmak gerekir. Doymuş yağ ve kolesterol oranı yüksek besinler tüketmek, kan kolesterol düzeyinin yükselmesinde önemli bir nedendir. Bu gerçek göz önünde bulundurularak; tüketilen besinleri, doymuş yağ ve kolesterol oranı düşük besinlerle değiştirmek büyük önem taşır.

Bu nedenle, yüksek miktarda katı yağ içeren (şarküteri ürünleri, krema, sakatat… vb.) besinler yerine; az yağlı et, balık ve süt ürünlerini tercih etmek gerekir.

Günlük yağ tüketimi; zeytinyağı (veya fındık yağı) ile mısır özü yağlarının (veya soya yağı) karışımı ya da zeytinyağı ile birlikte kanola yağının tüketimi şeklinde kullanılabilir. Ayrıca günlük beslenmede posa miktarını artırmak da gerekir. Bunun için beyaz ekmek yerine, kepekli veya tam buğday ekmek yemek; haftada 2-3 kez kuru baklagil tüketmek; meyve, sebze ve salata tüketimini artırmak yeterlidir. Ayrıca kabuklu yenilebilen meyveler, kabuklu olarak tüketilmelidir.

Vücut ağırlığının normal sınırlar içinde olması da kalp sağlığı açısından önemli bir faktördür. Çünkü obezite (şişmanlık) de kalp hastalıklarına yakalanmada önemli bir risk faktörüdür. Bu nedenle beslenme alışkanlıkları gözden geçirilirken, besin tüketim miktarları ile alınan günlük enerji (kalori) de dikkatlice düşünülmelidir.

Beyin, böbrek, dil gibi sakatatlar; kaymak, mayonez, krema, soslar, çikolata gibi yağlı besinler; et, sucuk, pastırma, sosis, tavuk ve hindi derisi gibi tam yağlı gıdalar; kızartma ve kavurmalar; alkollü içkiler; hazır meyve suyu, kola, gazoz gibi asitli içecekler; tereyağı, kuyrukyağı gibi hayvansal yağlar; margarin, tam yağlı süt, yoğurt ve peynirler ile içeriği bilinmeyen hazır gıdalar tüketilmekten kaçınılmalıdır. Bu tip gıdalar tüketilmek isteniyorsa; hangi miktarda ve ne sıklıkta yenebileceği bir beslenme uzmanına danışılmalıdır.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler