Kimler Grip Aşısı Yaptırmalı?

Ödem Engellemenin Püf Noktaları
Havaların soğumasıyla birlikte artan grip riskine karşı aşı önlemi alınmalı. Peki aşı kimler için tehlike içeriyor?

Dr. Önal, özellikle risk grubundaki yaşlılar, okul çağı çocukları, kanser hastaları, kronik rahatsızlığı olanlar, diyabet hastaları, akciğer hastaları, astım hastaları v.b. durumdakilerin grip aşısını mutlaka olması gerektiğini, kapalı, yoğun insan trafiğinin bulunduğu ortamlarda çalışan sağlıklı bireylerinde risk grubuna dahil edilebileceğini belirtti.

Gribin İnfluenza adı verilen bir tür virüs tarafından meydana getirildiğini ve bulaşıcı mikrobik bir hastalık olduğunu söyleyen Özel Selçuklu Hastanesi Dahilliye Uzmanı Dr. Sait Önal hastalığın özellikle her sene sonbahar - kış aylarında ve daha çok kalabalık mekanlarda yaşayanlarda salgınlara sebep olduğunu hatırlattı. Hastalığın bilinen virüslerine karşı korunabilmede en iyi yöntemin grip aşısı olduğunu dile getiren Dr. Önal "Grip aşısı kişiyi önemli ölçüde hastalıktan korur, her yıl Eylül veya Ekim aylarında bir kez uygulanır." dedi.

Aşının her yıl Dünya Sağlık Örgütü tarafından bir yıl önceki yaygın grip virüsüne göre düzenlendiğini aktaran Dr. Sait Önal "Risk grupları için bu süre daha uzun tutulabilir. Grip aşısı, vücutta 1-2 hafta içinde koruyucu düzeye erişir. Eğer aşı içerdiği virüs tipleri, salgınlara neden olan virüs tipine benzerse sağlıklı erişkinlerde yaklaşık % 70 oranında etkilidir. Yukarıda saydığımız riskli grupta ise, hastalıktan korunma oranı % 50'ye düşmektedir" dedi.

Kimler risk grubunda?

Dr. Önal, Grip hastalığı konusunda risk grubunda bulunan ve mutlaka aşı olması gereken kişileri şu şekilde sıraladı;

65 yaşından büyük kişiler

Diyabetliler

Astım hastaları

Kronik akciğer hastaları ( Bronşit vb. )

Kronik kalp ve damar sistemi hastaları ( koroner arter hastaları )

Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler ( kronik kan hastaları-hemoglobinopati olanlar)

Kanser hastaları

İmmunsupresif ilaç kullananlar

Huzurevi, bakımevi, okul, toplu iş yerleri vb. ortamlarda yaşayanlar.

Sağlık Çalışanları

Kimler aşı yaptırmamalı?

Bazı kişilerin ise grip aşısı olmaması gerektiğini ifade eden Özel Selçuklu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Sait Önal bu kişilerin; "6 aydan küçük bebekler, Yumurtaya karşı anafilaktik tarzda alerjisi olanlar ( yumurta yediğinde alerjik şoka girenler ), Hamileliğin ilk 3 ayı içinde olan bayanlardır. ( ancak doktor tarafından kesin gerekli olduğu tespit edilirse grip aşısı olabilirler )" dedi.

Vücut direncini yüksek tutmakta fayda var

Gripten korunmanın temel mantığının vücut direncinin düşmesini engellemekten geçtiğini belirten Özel Selçuklu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Sait Önal "Bu nedenle mevsim özelliklerine uygun giyinmeli, bol sulu gıdalar, taze sebze ve meyve tüketilmelidir. Günde 8 saat düzenli uyunmalı, haftada 3-4 gün egzersiz yapılmalıdır. Hastalar ile yakın temastan, ortak eşya kullanımından kaçınılmalıdır. Hasta olan bireyler ise maske kullanarak duyarlı davranmalı, başka insanlara bulaştırmamak için önlemini almalıdır." dedi.
 

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler