Kayak Keyfiniz Kabusa Dönüşmesin!

Ödem Engellemenin Püf Noktaları
Kışın yapılan en önemli spor aktivitelerinin başında gelen kayak, aynı zamanda dikkatli olunması gereken bir spor.

Anadolu Sağlık Merkezi doktorları kayak yaparken en fazla karşılaşılan diz ve eklem bağları yaralanmaları, düşmeye bağlı omuz kırık ve çıkıklarını anlatıyor…

Kış aylarında özellikle son yıllarda daha bir popüler hale gelen kayak sporu erişkinlerin olduğu kadar gençlerin de tercih ettiği bir spor aktivitesi haline geldi. Bununla birlikte kayak yaralanması sonrası acil servise başvuran hasta sayısında da belirgin artışlar gözleniyor.

Kayak yaparken en fazla karşılaşılan akut yaralanmalar; diz yaralanmaları, düşmeye bağlı omuz kırıkları ve çıkıkları, el bileği kırıkları, vertebra kırıkları ve eklem bağları yaralanmaları oluyor.

Kayak yaralanmaları hakkında bilgi veren Anadolu Sağlık Merkezi’nden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı , hastaneye gelen böyle bir vaka için önemli olanın öncelikle tanıyı doğru koymak olduğunu söylüyor.

Tanıyı koyduktan sonra da, tanıya yönelik tedaviyi başlattıklarını belirten uzman, bu noktada hastanın yaşı, beklentisi ve aktivitelerinin önemli olduğunu hatırlatıyor.

Kayak yaralanmalarının yaklaşık yüzde 30-40’ının diz eklemini tuttuğunu söyleyen uzman  kayış mekanizması nedeniyle ayak ve ayak bileğinin kilitlenmiş pozisyonda olduğunu ve kayak herhangi bir nedenle döndüğü zaman kuvvetin en çok emildiği bölgenin diz eklemi olduğunu anlatıyor.

Diz yaralanmaları basit bir menisküs yırtığından daha ciddi bağ yaralanmalarına kadar değişen boyutlarda olabiliyor. En önemli bağ yaralanmaları iç yan bağ ve ön çapraz bağda görülüyor.

Omuz eklemi vücudumuzdaki en oynak eklemdir. Böylece kolumuzu çok geniş bir yelpazede hareket ettirebiliriz. Fakat bu hareketlilik omuz ekleminin yaralanma ve instabiliteye daha yatkın olmasına sebep olur. Omuz çıkıklarının yüzde 90’ı öne doğrudur. Genellikle kaza sırasında omuzun ya da açık kolun üzerine düşme sonucunda oluşur. Çıkık ile birlikte kırıklar veya çevre yumuşak dokularda değişen derecelerde yaralanma olabilir

Kırıklar meydana gelebilecek diğer bir ciddi yaralanma grubunu oluşturuyor. Kullanılan malzemeler bu tip yaralanmaları önlemek açısından önem taşıyor.

Uyluk ve kaval kemiklerinde olabilecek kırıklar daha çok sabit ayak üzerinde dönme hareketiyle meydana gelirken, omuz ve el bileği kırıkları daha çok snowboard yapanlarda öne doğru açık kol üzerine düşme ile oluşuyor.

Gözden kaçırılması muhtemel bir başka yaralanma ise, el baş parmak iç yanı bağ yaralanmaları. Uzman bunların da ciddi yaralanmalar olduğunu ve mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini söylüyor.

Önlemler!

Dizlerinizi bükük pozisyonda tutmaya çalışın, düşme esnasında dizlerinizi açmaya çalışmayın.

Düştükten sonra, kurtulmak için çaba göstermeyin, durana kadar yerde kalın.

Kaya ve tümseklere dikkat edin. Nereye düşeceğinizi bilmeden atlama yapmayın, atlama sonrası yere değerken her iki kayağın da aynı anda basmasına dikkat edin ve dizlerinizi bükülü tutun.

Kayak için dizayn edilmiş malzemeleri kullanın, kayakların ayağınıza iyi bağlı olup olmadığından emin olmak için kontrol edin.

Yorulduğunuz zaman mutlaka dinlenin veya o gün için kaymayı bırakın. Düşmeler genellikle yorulunca meydana gelir.

Alkol veya ilaç aldıysanız kayak yapmayın çünkü refleksleriniz zayıflayacaktır ve kaslarınız daha çabuk yorulacaktır.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı, omuz çıkması durumunda genel anestezi altında omzun yerine oturtulduğunu ve hastaya 3 hafta omuz-kol askısı uygulandığını söylüyor.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler