Kars kaşarının taklidi satılamayacak

Patent Yönetim Kurulu Başkanı, Kars kaşarı ile coğrafi işaret tescilli ürün sayımız 187'e ulaştığını bundan böyle her kaşar, Kars kaşarı olarak satılamayacağını dile getirdi.

Patent Enstitüsü'nün araştırmasına göre, Kars kaşarıyla birlikte tescil edilmiş coğrafi işaret sayımız 187'ye ulaştığını, 226 adet de henüz sonuçlanmamış coğrafi işaret başvuru olduğunu Coğrafi işaret tescil sayımızın en az 2 bin 500 olması gerektiğini söyleyen Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz açıklamalarda bulundu.

Coğrafi işaret; coğrafi sınırları belirlenmiş bir alanda ya da o alanda belirlenen kriterlere uygun olarak üretilen ürünleri kapsıyor. Dolayısıyla ülkemizin her ili hatta ilçesinin, bu anlamda ciddi bir potansiyele sahip olduğunu belirten Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, "Coğrafi işaretli ürünler bölgesel olarak ülke ekonomisinin kalkınmasında büyük rol oynar. Bir ürüne coğrafi işaret belgesi alınarak, sahtesinin önüne geçilebilir. Çünkü coğrafi işareti alınan ürün sadece o bölgede gerçek üreticileri tarafından yapılışına uygun şekilde üretilebilir. Böylece hem ürün gerçek kalitesinde üretilir, hem de bölge üreticisi güçlenir. Dolayısıyla bölge ekonomisi, değerini artırarak mikro boyutta kalkınma sağlar" dedi.

187'nci tescil Kars kaşarı

Son coğrafi işaret tescilimizin 'Kars Kaşarı' olduğunu aktaran Yamankaradeniz; "Kars kaşarı ile coğrafi işaret tescilli ürün sayımız 187'e ulaştı. Artık gerçekten Kars kaşarı olmayan kaşarlar, Kars kaşarı olarak satılamayacak. Yani her kaşar, Kars kaşarı olamayacak. Şayet denetimi sağlanırsa, Kars kaşarının önü açılacak. Tüketici gerçek Kars kaşarının farkına varacak ve bu farkındalık Kars kaşarının satış şansını artıracak. Bu da Kars'ın ekonomik değerini artıracaktır" diye konuştu.

"Sadece tescil yetmez"

Ürünleri sadece tescil ettirmenin yetersiz olduğunu belirten Yamankaradeniz, "Ürünü tescil ettiren belediyelerin ya da ticaret veya sanayi odalarının, o ürünü denetlemeleri de gerekiyor. Bir coğrafi işaretin tescil ettirenlere ekonomik fayda sağlayabilmesi için, denetim mekanizmasının iyi işletilmesi şart. Tescilin sadece yurt içinde olması da yetersiz. Ürünümüze gerçek anlamda güveniyorsak, uluslararası alanda da tescil ettirmek gerek. TPE'de coğrafi işaret tescili yapılan ürünlerin sayısı, yıllardır 200'ü bulmuyor. Uluslararası tescil sayımız ise iki elimizin parmak sayısı kadar bile değil. Mükemmel yerel lezzetlere ve ürünlere sahip olan bu topraklarda, araştırmalar neticesinde 2 bin 500 civarında tescil alınabilecek ürüne sahibiz. Ürünlerimizin kıymetini bilip değerlendirmeliyiz" dedi.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler