EFSUN YILMAZ - İzmir'de pankreas tümörü alındıktan sonra karnında fıtık oluşan 66 yaşındaki Necmettin Karabulut, karpuz büyüklüğündeki fıtıktan ameliyatla kurtuldu.
Bir fabrikada uzun yıllar çalıştıktan sonra emekliye ayrılan Necmettin Karabulut, böbrek taşlarını kırdırmak üzere 2 yıl önce Alsancak semtindeki özel bir sağlık merkezine başvurdu.
Merkezdeki bir doktorun dikkati sayesinde vücudunda kanser başlangıcı tespit edilen Karabulut, acil olarak İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesine gönderildi.
Ameliyata alınan Karabulut, pankreasındaki tümörden ve kanserden kurtuldu ancak ameliyat için açılan 35 santim eninde ve 15 santim boyundaki alanda ameliyat sonrasında fıtık oluştu.
Hayati tehlikesi bulunmayan ancak boyutu nedeniyle görenlerde şaşkınlık yaratan fıtık, İKÇÜ Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Ahmet Er ve ekibinin ameliyatıyla alındı.
"Kuşakla bağlıyordum"
Karabulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk rahatsızlığının böbreğinde taş oluşumu ile başladığını, sonrasında kanser olduğunu öğrendiğini ve son olarak karnında büyük bir şişlikle dolaşmak zorunda kaldığını anlattı.
Pankreas ameliyatından sonra karnının şişmeye başladığını söyleyen Karabulut, yaşadıklarını şöyle aktardı:
"Önce böbrekteki sıkıntımı çözmek gerektiğini söylediler. Bu arada fıtık da karpuz gibi sallanıyordu. Hasta olduğum için kimse olumsuz bir şey söylemiyordu. Hastalıkla kim dalga geçebilir. Gündüzleri çoğu zaman serbest bırakmıyordum. Kuşakla bağlıyordum. Öyle yaşamak da yürümek de yatmak da zordu. Karnımı görenler şaşırıyordu. Beni o fıtıktan kurtaran doktorlarıma teşekkür ediyorum."
"Dev fıtık" nedeniyle aylarca doğru dürüst uyku yüzü görmediğini vurgulayan Karabulut, "Bundan sonra ne yapacağımı soranlara şunu söylüyorum, oturacağım ve Allah'a şükredeceğim." diye konuştu.
Fıtık, ameliyat yerinde oluşmuş
Genel Cerrahi Uzmanı ve hastanenin organ nakil sorumlusu Dr. Ahmet Er ise Necmettin Karabulut'un pankreasındaki lezyonun şans eseri erken fark edildiğini, başlangıç döneminde tümöre yönelik bulguların büyük bir kesi ameliyatı sayesinde bertaraf edildiğini belirtti.
Er, şunları kaydetti:
"Kanserin evresi uygundu, hasta yaşama tutundu. Büyükçe bir ameliyat olduğu için ameliyat yerinde fıtık oluştu. Böbrek tedavisinin ardından yama yöntemi ile karnı toparladık. Beslenme, öksürme, batın içi basıncı artıran faktörler ve ameliyattaki teknik hata nedeniyle ilk 1 yılda fıtık oluşumu ile karşılaşabiliyoruz."
Yama olarak 35 santim eninde ve 15 santim boyunda sentetik yama kullandıklarını ve batın bölgesinin çatısını sağlamlaştırdıklarını ifade eden Er, "Karın içi organlar rahat buldukları alana cildi büyütme suretiyle hücum etmiş. Hayati bir tehlikesi yoktu ama yaşam konforunu etkiliyordu." dedi.