Kanser teşhisinde yeni çözüm 'dijital patoloji'
YOZGAT - Modern tıbbın tüm imkanlarını kullanarak bölge halkına kaliteli bir sağlık hizmeti sunmayı amaçlayan ve Türkiye'nin ilk şehir hastanesi olan Yozgat Şehir Hastanesi bünyesinde dijital patoloji cihazı hizmet vermeye başladı.
Yozgat'ta kanser başta olmak üzere önemli hastalıkların tanısında önemli bir rol oynayacak olan dijital patoloji cihazı ile hastanın preparatı internet üzerinden paylaşılarak görüntü sistemi ile dünyanın her hangi bir sağlık kuruluşundaki uzman patolog tarafından da eş zamanlı görülerek hastalığa anında tanı konulabilecek.
Dijital patoloji sayesinde eskiden sadece mikroskoptan manuel olarak incelenebilen patoloji preparatları artık yüksek çözünürlüklü dev ekranlardan izlenerek incelenebiliyor. Hastalığa tanı koyma süresi ortalama 3 gün iken dijital patoloji ile 24 saate iniyor. Dijital patoloji cihazı ile hastanın patoloji preparat görüntüleri elektronik ortamda saklanabiliyor ve istediği anda istemden bakılıyor. Dijital patoloji cihazı ile oku örnekleri içeren cam slaytların sayısal hale çevrilmesi için bütün-slayt görüntü tarayıcıları kullanılarak yüksek çözünürlükte sayısal görüntülerin elde edilmesi de sağlanıyor.
Dijital patoloji cihazını Sağlık Bakanlığı'nın talimatı ile rutin çalışma prosedürüne katan ilk hastane olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Yozgat Şehir Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Aziz Ahmet Sürel,"Hastanemiz bünyesinde patoloji kliniğimizin resmi çalışma prosedürü içinde dijital patolojide yer almakta. Bununla beraber hastalarımızın patoloji preparatlarını biz dijital olarak arşivleyebiliyor, eş zamanlı olarak dünyanın her hangi bir yerindeki konunun profesörü olan hocalarımızla ayna anda paylaşıp görüşlerini alabiliyoruz" dedi.
Yozgat Şehir Hastanesi'nde nadir rastlanan ve özellikli vakalar ile kötü huylu kanser tanısı olan hastaların preparatlarını dijital patoloji cihazı sayesinde arşivlendiğine dikkat çeken Sürel,"Bu iş ülkemizde geliştikçe aynı kan tetkikleri ve görüntüleme raporları gibi hastalarımızın patoloji verilerinde camlarında adlarına sistemde saklar hale geleceğiz. Daha önceden biz bu camları hazırlıyor, preparatları depoluyor ve sisteme kaydediyorduk. Şimdi preparatlarımızı aynı anda yüksek çözünürlüklü olarak tanıyor ve veri tabanımıza atıyoruz. Veri tabanımızdan da anlık olarak dünyanın her hangi bir yerinde konusunda uzman olan patolog hocamızla da bu sonuçları paylaşarak görüşlerini alabiliyoruz. Bu hastalarımıza ciddi bir imkan sağladı. Ayrıca preparatlarımızı daha az yer kaplayacak elektronik veri şeklinde arşivleme şansımız oluştu. Burada bazı patolojik preparatlarda tanı koymak çok zor olur veya birkaç ihtimal söz konusudur ve tecrübe ile ancak bu ihtimaller ortadan kalkar" şeklinde konuştu.