Kalsiyumun Vücutta Kullanım Alanları
Büyüme dönemindeki çocuklar, ergenler, gebeler ve emziren kadınlar kalsiyuma en çok ihtiyacı olanlardır. Kalbin ritmini düzenler, kandaki kolesterol değerlerini düşürür. Ayrıca B12 vitamin emiliminde önemli rol oynar. Özellikle vücuttaki demirin kullanımı için önemlidir Kalsiyum Eksikliğinin Belirtileri Kas ve eklem ağrıları, kemiklerde zayıflama, tırnaklarda kırılma ve çatlama veya kolay kırılmalar görülebilir. Erken katarakt oluşumu görülebilir. Kandaki kolesterol düzeyini arttırır. Dikkat bozukluğu oluşabilir. Huzursuzluk, halsizlik, kaslarda kramp yapabilir. Tedavide Kullanım Alanları Raşitizm, osteoporoz. Uykusuzluk, eklem ağrılarını geriletmek için, depresyon, anksiyete, alerjilerde ve sindirim sistemi hastalıklarında kullanılır. Kalsiyum İçeren Besin Kaynakları Yeşil yapraklı sebzeler de iyi birer kalsiyum kaynağıdırlar ancak ıspanak gibi yüksek ogzalik asit içerenlerinde kalsiyum emilimi azalmıştır. Karnabahar, brokoli, kuru baklagiller, kurutulmuş meyveler, susam, fındık, pekmez kalsiyum içeriği yüksek gıdalardandır. Süt ve sütü ürünleri kalsiyum kaynağı olarak iyi birer kaynaktırlar fakat magnezyum içeriği yönünden zayıf olduklarından kalsiyum emilimi tam olamayabilir. Ayrıca süt ve ürünleri birçok insanda alerjik reaksiyonlar yaratabilir. Bu yüzden kalsiyum ihtiyacımızı birçok kaynaktan sağlamak daha doğrudur. Dozları