Kalp Hastalığınız Varsa Oruca Dikkat

Ödem Engellemenin Püf Noktaları
Doç. Dr. Habib Çil; son bir yıl içinde özellikle de son 6 ay içinde kalp krizi geçiren kişilerin bir yıl oruç tutmaması gerektiğini söyledi.

Dicle Üniversitesi Hastaneleri kardiyoloji uzmanı Başhekimi Doç. Dr. Habib Çil, kalp, diyabet ve tansiyon hastalarına öneri ve uyarılarda bulundu.

"Kalp yetmezliği veya kalp damar hastalığı olup da gündüz ilaç kullanması gereken hastalar oruç tutmamalıdır" diyen Doç. Dr. Çil, son bir yıl içinde özellikle de son altı ay içinde kalp ameliyatı geçirenler veya kalp krizi geçirenlerin de orucu bir yıl tutmaması gerektiğini belirterek, "Kalp hastalığının derecesi ve ciddiyeti her hastada farklı olduğu için bu hastaların oruç öncesi kontrollerini yaptırmaları ve oruç tutup tutamayacaklarını mutlaka doktoruna sormalıdır. Bu yıl geçtiğimiz yılın oruç ayı gibi günler uzun havalar da çok sıcak. Sıcak nedeniyle de vücutta aşırı su kaybı olacaktır. Bu nedenle oruç sırasında kalp hastalarının daha fazla etkileneceği dikkate alınmalıdır"dedi.

Oruç tutanların dikkat etmeleri gereken önemli konulara dikkat çeken Doç. Dr. Çil, şöyle devam etti;

"Eğer hastalar ilaçlarını kullanarak günlük yaşantılarını problemsiz sürdürebiliyorlar, günlük aktivitelerini rahat yapabiliyorlar ve gündüz ilaç ihtiyacı olmuyorsa oruç tutabilirler. Özellikle de bu uzun ve sıcak yaz günlerinde oruçlu iken hastanın şikâyetleri başlarsa, bu isterse ilaç ihtiyacı olsun, isterse su kaybından dolayı tansiyon değişikliği şeklinde olsun, iftarı beklemeden oruçlarını bozmalıdır. Çünkü bu beklenen sürede istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabilir"

Gün içerisinde uzunca bir süre ilaçlarını alamayacak kalp hastalarına tavsiyelerde bulunan Doç. Dr. Habib Çil, oruç tutacak hastaların, ilaçlarını aksatmadan iftar ve sahurda almaları gerektiğini, bol su tüketmeye gayret etmelerini, ağır yiyeceklerden uzak durmalarını ve sıcak havada dışarı çıkmamaya gayret etmeleri gerektiğini önerdi. Oruç tutanlar için iftarda yenen yemeklerin önemine de değinen Doç. Dr. Habib Çil, iftarda çorba içilmesi gerektiğini ve bol salata yenerek, zeytinyağlı sebze tüketiminin ön planda tutulması gerektiğini vurguladı.

Doç. Dr. Habib Çil, diyabet, yüksek tansiyon, hipertiroid hastaları ile böbrek üstü bezi, kalp ve karaciğer yetmezliği olan hastaların oruç tutmamalarını, oruç tutanların ise beslenmelerine özen göstermelerini, özellikle kepek ekmek tüketmelerini önerdi.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler