İşte Tıbbın En Havalı Konusu!

Yıllarca doğan bebeğe "göbek adı" koyarak, göbeği ve göbek kordonunu ritüelleştiren Anadolu insanı için, bugün tıbbın en popüler konularından biri olan "göbek kordonu" meğer yüzyıllardır gündemimizdeymiş.

Sanat, edebiyat ve mitoloji üçgenindeki deneme tarzı kitap çalışmalarıyla dikkat çeken Dr. Faik Çelik, İlaç Kokulu Kitap ile başayıp Yüksek Ateşli Kitap adlı çalışmasıyla sürdürdüğü gezisini, şimdi de üçlemenin sonuncu kitabıyla tamamlıyor.

Dolgun Nabızlı Kitap adlı yeni çalışmasında tıp dünyası ve sağlık tarihine ilişkin yazılara, denemelere yer veren Dr. Çelik, vakit ayıracak herkesi, bir günde dahi okuyabilecekleri keyifli bir tecrübeye davet ediyor. Toplam 30 ayrı başlık altında oldukça renkli yazıların yer aldığı kitap, Cinius Yayınları’ndan çıktı. Dr. Çelik, bu kitabında da hekimlik mesleğine vurgu yapmayı ihmal etmiyor.

Kitaptaki ilgi çekici yazılar arasında “Göbek Kordonu ve Kanı” başlıklı yazı da var. Göbek kordonuna, bilindiği gibi bebeğin doğumundan itibaren ihtiyaç kalmıyor ve kesiliyor. Ancak günümüzde kök hücre tedavileri için yapılan çalışmalarda kordon kanı kullanılıyor. Kordon kanı, bebeğin ya da ailesinden başka üyelerin ileride kök hücre tedavisini gerektirecek bir organ ya da doku yaralanmasında ihtiyaç duyulduğunda kullanılıyor. Böylece doku uyumlu verici aramaya gerek kalmıyor.

Göbek kordonu efsaneleri Dr. Çelik bu yazısında göbek kordonu ve kordon kanının tıptaki kullanımına değinirken, verdiği bir araştırmanın sonuçlarından da bahsetmiş. Sonuçlara göre, annelerin yüzde 53.5’i bebeklerin ilk banyosunu göbek düştükten sonra yaptırıyor; bebeğin göbeği düştükten sonra ise, annelerin yüzde 21.1’i bebeğin göbeğine kahve, tuz, zeytinyağı gibi maddeler sürüyorlar.

Dr. Çelik, yazısını, ilginç folklorik bilgilerle daha da ilgi çekici hale getirmiş. Bakın yurdumuzun çeşitli yörelerinden göbek kordonu üzerine neler var: • Sesi az çıksın, kocasının karşısında çok konuşmasın diye kız çocuklarının göbek kordonu kısa kesilir.

• Göbek kordonu kesilirken “göbek adı” konur.

• Göbek kordonunu kesen ebenin huyunun çocuğa geçeceğine inanılır.

• Bebeğin karnı doymaya başlayınca, göbek bağının da düşeceğine inanılır.

• 4-7 gün arasında düşen göbek bağı itinayla bir yerde saklanır.

• Çocuk evcil olsun diye göbek bağı dolap ya da sandık içine saklanır.

• Çocuk gezgin olmasın, dışarıya çok gitmesin diye göbek kordonu bir-iki yıl beşiğine asılı tutulur

 • Çocuk, okusun ve büyük adam olsun diye göbek kordonu okul bahçesine gömülür.

• Çocuk, devlet adamı olsun diye göbek kordonu devlet dairelerinin avlusuna gömülür.

Bu durumda, Türkiye’de Sağlık Bakanlığı denetimindeki kordon kanı bankaları ve bizler biraz şanslıyız belki de. Anadolu’nun çeşitli yerlerindeki “kordon kanı saklama” alışkanlıkları, kök hücre tedavileri bir gün tartışmasız hale geldiğinde gerçekten çok işimize yarayabilir…

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler