İn Situ Duktal Karsinom Nedir?

İn situ duktal karsinom (DCIS), non-invaziv meme kanserleri arasında en sık görüleni ve en iyi tedavi edilebilenidir.

Süt kanallarındaki erken evreli kanserdir. İn situ duktal karsinom (DCIS) invaziv meme kanseri gibi tedavi edilirse tedavi yanıt verebilir  (%96-%98 hastalıksız sağkalım). Ancak, in situ duktal karsinom teşhisi konulan kadınlar, invazif kanserli kadınlar için uygulanan memenin alınmadığı ameliyat (lumpektomi), memenin ameliyatla alınması (mastektomi), radyoterapi, ve hormon tedavisini içeren önleyici tedbirlerin bulunduğu yoğun tedavinin aynısını görürler.

Araştırmacılar in situ duktal karsinom hastalığının invaziv kansere dönüşme riskinin az mı yoksa fazla mı olduğunu gösterebilen biyolojik belirteçlerin peşinde. Böylece hangi tedavi veya tedavilerin en iyi yöntem olduğuna da cevap vermiş olacaklar.

Bu moleküler götüntülemenin, kadınlar ve doktorların tedaviyle ilgili daha iyi kararlar verebilmelerine yardımcı olacak cevaplar sağlayacağı umuluyor.

Örneğin bir araştırma, bir meme muayenesi sırasında hissedilen orjinal tümör şans eseri mamografide bulunursa veya hasta 3 biyobelirtece karşı pozitif olursa, in situ duktal karsinom tanısından 8 yıl sonra invaziv kanser riskinin en yüksek olduğunu ortaya çıkardı.

Eğer bu sonuçlar çoğaltılırsa, bu belirteçler için olan bir kontrol, kararları yönlendirmede yardımcı olacak.

Dr. Mehmet Öz
 

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler