İdrar Yolu Hastalıklarında En Etkili Tedavi; Erken Teşhis!

Yeni teknolojiler yardımıyla en sert taşlar bile rahatlıkla kırılabiliyor. Ancak taşların neden olacağı böbrek yetmezliğinden korunmada en önemli etken erken teşhis!

Erkeklerin yüzde 10’unda, kadınların yüzde 3’ünde böbrek taşı oluştuğuna dikkat çeken Medical Park Uşak Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. İsmail Özdemir uyarıyor;

Medical Park Uşak Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. İsmail Özdemir; toplumun büyük bölümünde rastlanan ‘böbrek ve idrar yolu taşları’ndaki en yeni teşhis ve tedavi yöntemlerini anlattı, korunma yollarıyla ilgili bilgiler verdi;

Üriner sistem; böbrekler, idrar yolları (üreter ve üretra) ve idrar torbasından (mesane) oluşmaktadır. Üriner sistem taşları tüm dünyada yaygın görülen bir hastalıktır. Erkeklerin yüzde 10’unda  ve  kadınların yüzde 3’ünde  hayatlarının bir döneminde taş oluşmaktadır.

Üriner sistem taşlarının oluşturabileceği böbrek yetmezliği ve şiddetli ağrının önüne geçilebilmesi için erken tanı önem taşımaktadır.

İdrar yolu taşları hiç bir bulgu vermeyebilir. Bazense ciddi bulgular verebilir. En sık rastlanan yakınma ağrıdır. Ağrı; aniden böğür bölgesinden başlayıp öne doğru ilerleyen, kasık ve testislere de ilerleyebilen (erkeklerde) dayanılmaz ağrılar şeklinde olabileceği gibi böğür bölgesinde hafif ağrılar şeklinde olabilir.

Şiddetli ağrılar genellikle idrar yollarına düşen taşlarda görülür. Bulantı, kusma, ateş, idrardan kan gelmesi ve bulanık idrar diğer belirtiler arasındadır. Tek böbrekli hastalarda ve iki taraflı böbrek taşlarında idrarın hiç gelmemesi, böbrek yetmezliği gelişebilir.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler