Hurma, hem içinde barındırdığı besin değeriyle hem de lezzetli oluşuyla oldukça sevilen bir meyve. Hurmanın tok tutma özelliği ve besleyiciliği ile son zamanlarda diyet programlarında yerini aldı. Peki, hurma diyeti nedir? Hurma diyeti nasıl yapılır? Hurma çeşitleri nelerdir, neye iyi gelir? Hurma diyeti hakkındaki detaylar haberimizde!
Sağlığımız açısından da oldukça faydalı olan hurma, son zamanlarda adından sıkça söz ettiriyor. İçinde bulundurduğu lif, A, C, B1, B2 vitaminleri sayesinde bazı hastalıklara da fayda sağladığı biliniyor. Hurma, hastalıkların yanı sıra diyette de kullanılmaya başlandı. Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla zayıflamak isteyenler ortaya yeni çıkan trend diyetleri araştırıyor. Son zamanlarda adından sıkça bahsettiren hurma, hem tek başına hem de yoğurt ile tüketilebiliyor. Hurmanın tok tutma özelliği, besleyiciliği ve metabolizmayı hızlandırması açısından diyet için uygun bir besindir. Dolayısıyla diyet programlarında da kullanılmaya başlandığını görüyoruz. Hem sağlıkta hem de kilo vermede size yardımcı olacak hurmayı diyet programlarınıza ekleyebilirsiniz.
HURMA DİYETİ NEDİR?
Gündelik yaşantımızda kilo problemi yaşayanlar kişilerin sürekli farklı diyet programları uyguladığını görüyoruz. Gündemdeki hurma diyeti ise, sadece hurma ile veya yoğurtla birlikte tüketilerek yapılan bir diyettir. Hurma vücuttaki ödemi atmaya yardımcı bir meyve olduğundan diyet programlarında sıkça kullanılmaya başlandı. Metabolizmayı hızlandırarak sindirim sistemine de yardımcı olduğundan kilo vermede önemli bir rol oynuyor. Üstelik göbek eritmek için de etkili olduğu gözlemlenmiştir. İçinde bulundurduğu vitaminler ve besleyiciliği ile günlük gereken besin ihtiyacımızı kısmen karşılıyor. Hurma diyetinin uygulanışı oldukça basittir.
Hem kilo verdiren hem de göbek eriten hurma diyetinin uygulanışı oldukça basittir. Hurma diyetinin temelinde kullanılan iki besin var: hurma ve yoğurt. Ender Saraç da hurma diyetini öneren uzmanlardan biridir. Ender Saraç'ın önerileri ile hurma diyetinin uygulanışı aşağıdaki gibidir.Ender Saraç, hurma diyetinin uygulanışını paylaşmadan önce uyarıyor: Hurma diyetini hamileler, emziren anneler ve şeker hastaları yapamaz. Çünkü hurmanın içinde bulunun doğal şeker, şeker hastalığı bulunan insanlar için tehlikeli olabilir. Dolayısıyla doktor tavsiyesi olmadan bu diyet uygulanmamalıdır. Hurma her ne kadar günlük besin ihtiyacımızın bir kısmını karşılasa da tamamını karşılamadığından hamileler için de tehlikelidir. Çünkü hamile bir kişi günlük alması gereken besin, vitamin ve mineral ihtiyacını mutlaka karşılamalıdır. Aynı şekilde emziren annelerin de sütünün kesilmemesi için ihtiyaç duyduğu besin değerinin tamamını alması gerektiğinden hurma diyeti uygun değildir. Bunula birlikte emziren annelerin hurmayı ara öğün olarak yemesi önerilir. Böylece hurmanın faydasını görmüş olur.Hurma diyetinde gün boyu yenilecek yiyecekler: Hurma, yoğurt, yeşil çay, sudur. Bunu dışında hiçbir şey yenip içilmiyor.- Diyet 7 gün boyunca aralıksız yapılıyor.- Bir günde en fazla 21 hurma yenilebilir. Fazlasını kesinlikle yemeyin.- Bir günde toplam 3 kase yoğurt tüketilir.- Diyeti uygularken yürüyüş yapmak önemli. Günde en az 40 dakika yürümeniz gerekiyor.- Günde 3 öğün olacak, her öğünde 1 kase yoğurt ve 7 hurma şeklinde diyet uygulanır.- Diyet sonunda 5-7 kilo verebileceğiniz tahmin ediliyor.- Hurmaları tüketmeden bir gün önce suya bastırın. Suya bastıcağınız 21 adet hurmayı ortadan ikiye bölerek bir gün boyunca suda bekletin. Yaptığınız bu işlem sayesinde hurmanın içindeki kalori düşecek ve böylece diyetin etkisi artacaktır. Ayrıca suda beklettiğiniz için hurmanın laktasif yani bağırsak yumuşatıcı, ishal yapıcı etkisi artıyor.