HUS, EHEC'in hayati tehlikesi olan ciddi bir komplikasyonudur. Hastaların yaklaşık %5-10'nunda görülür.
Genellikle ilk gastrointestinal semptom başladıktan 1 hafta sonra ortaya çıkar. Bu da çoğunlukla ishalin düzelme dönemine rastlar. Akut böbrek yetmezliği, hemolitik anemi ve trombositopeni ile karakterize bir klinik tablodur. Bu hastaların hastaneye, hatta bazılarının yoğun bakım ünitesine yatırılarak tedavi edilmesi gerekmektedir.
Bazı durumlarda diyaliz veya plazmaferez ihtiyacı olabilir. Hastaların çoğu birkaç haftada iyileşmekle birlikte, bazılarında nörolojik komplikasyonlar (%25), kalıcı böbrek hasarı (%50) ya da ölüm (%3-5) meydana gelmektedir.
EHEC’in majör rezervuarı, inek, koyun, keçi, geyik, deve gibi çift tırnaklı hayvanlardır. Bu hayvanların barsağında yaşar, ancak onlarda enfeksiyona yol açmaz. İnsanlar için en büyük kaynak ineklerdir. İnsanlara, hayvan ya da enfekte insan dışkısı ile kontamine yiyeceklerin ağızdan alınması ile bulaşır. Pastörize edilmemiş çiğ süt ve iyi pişirilmemiş et bulaştırma riski en yüksek olan yiyeceklerdir.