ABD'li bilim insanlarından kahvenin kanser türlerine yakalanma riskini azalttığı üzerine bir araştırma daha geldi. Bu kez kolon kanseri hastaları üzerinde bir inceleme yapıldı.
Boston'daki Dana-Farber Kanser Araştırma Merkezi'nde görev yapan araştırmacı Charles Fuchs'ın liderliğini yaptığı araştırmada bağırsak kanserinin üçüncü evresinde tedavi gören bin hastaya kahve içme alışkanlıkları soruldu. Ardından tedavi sonrası kanserin yayılma ve nüksetme oranları gözlemlendi. Buna göre günde 4 fincan ve daha fazla kahve içtiğini belirten hastalarda kanserin nüksetmesi ve kanserden ölüm riskinin yüzde 52 oranında daha düşük olduğu tespit edildi. Uzmanlar kanser hastası olmayanlarda da günde 2 veya 3 fincan kahve tüketilmesinin içindeki kafeinin etkisiyle bağırsak kanserine yakalanma riskini yarıya indirdiğini söylüyor. Fuchs, kolon kanserinin üçüncü evresindeki hastalarda hastalığın nüksetme riskinin yüzde 35 olduğunu söyleyerek bu yüzden düzenli kahve içilmesinin çok önemli olduğunu söylüyor. Ancak Fuchs daha önce kahve içme alışkanlığım olmayan kolon kanseri hastalarına doktorların kahve içmeyi önererek bir tedavi uygulama yönteminin henüz çok sağlıklı bir fikir olmadığının da altını çiziyor. Fuchs "Kafeinin kolon kanseri riskini azalttığı bir gerçek. Yüksek karbonhidrattan ve şekerli gıdalardan kaçınmak ve obezite sorunu yaşamamak da kolon kanserine yakalanmamak için önemli faktörler" dedi.