Gözlerinizi Bahar Alerjisinden Koruyun

Ödem Engellemenin Püf Noktaları
Göz alerjisi bahar aylarında çok sık görülen bir problem. Op. Dr. Neslihan Astam, göz alerjisi ve tedavisi hakkında bilgi verdi.



Bahar ayları pek çok insan tarafından en güzel mevsim olarak tanımlanırken alerjisi olanlar için zor bir dönemin başlangıcı olarak kabul ediliyor. Bu alerjilerden en çok payını alan organlardan biri de gözlerimiz… Sık görülen göz rahatsızlıkları arasında ilk sıralarda olan göz alerjisi yani alerjik konjonktivit, alınacak bazı tedbirlerle daha hafif atlatılabiliyor ya da önlenebiliyor. Özel bir hastanenin Göz Hastalıkları Bölümü'nden Op. Dr. Neslihan Astam, göz alerjisi ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Çocukluk çağında ağır seyrediyor

Alerjik konjonktivit, günlük yaşamı olumsuz etkilemesinin yanı sıra göz sağlığı açısından da bir tehdit oluşturmaktadır. Göz yüzeyi, dış ortama açık olduğundan direkt temasla ortaya çıkan alerjik reaksiyonun görüldüğü organlardandır. Bu yüzden gözü tozdan, polenlerden ya da gelebilecek tehlikelerden korumak zordur. Bahar aylarında ortaya çıkan polenler gözlerde gelişen alerjinin temel sebebidir. Genellikle çocuklukta başlar ve erişkin yaşlarda da şiddeti azalsa da devam eder. Aile öyküsü vardır ve alerjik rinit, astım, atopik dermatit diğer alerjik hastalıklarla birlikte görülebilir. Çocukluk çağında ağır seyreden bu hastalık, görmeyi olarak kalıcı etkileyebilen sonuçlar doğurabilir. 

Gözlerinizde aniden bir kızarıklık ve batma hissi oluştuysa…

Gözlerde; kızarıklık, kaşıntı, yanma batma hissi, göz kapaklarında şişlik, ışık hassasiyeti, sulanma gibi belirtileri vardır. Bu şikayetler polen yoğunluğu arttıkça yoğunlaşıp kişinin günlük hayatını etkileyecek düzeye ulaşabilir. Bunun yanında burun akıntısı aksırık burun tıkanıklığı gibi diğer alerjik bulgularda hastalığa eşlik edebilir.

Polenlerden uzak durun, kontrolsüz ilaç kullanmayın

Alerji tedavisinde temel prensip alerjiye neden olan etkenden uzak durmaktır. Hastalık ilaç kullanımı ve destek tedavilerle hafifletilebilir. İlaç tedavisinde antihistaminikli ve kortizonlu göz damlaları kullanılır. Bu süreçte herhangi bir şikayet oluştuğunda hastanın göz doktoru tarafından görülmesi gerekmektedir. Hastalar başkalarının tavsiyesiyle ya da daha önce verilmiş olan reçeteye göre ilaç kullanmamalıdır. Özellikle kortizonlu ilaçların uzun süre ve kontrolsüz kullanımı, katarakt ve göz tansiyonu gibi görmeyi tehdit eden hastalıklara sebep olacağından çok tehlikelidir.

Göz alerjilerine karşı alabileceğiniz 5 önlem 

1-Kaşıntıya mutlaka soğuk pansuman ya da soğuk su ile yıkama yapılmalıdır. Kaşıntıya engel olması hem tedavi başarısını artırır hem de göz yüzeyinin sürekli ovalanması ile tetiklenebilen keratokonus açısından önemlidir. 

2-Işık hassasiyeti için güneş gözlüğü ya da siperli şapka kullanılması gerekir.

3-Çok uzun süre açık havada bulunulmamalıdır. 

4- Çok uzun süre ekran başında kalmamak, yakın okuma gibi dikkat gerektiren göz odaklanmalarından kaçınmak süreyi bölerek aralıklarla çalışmak gerekir.

5-Doktor önerisiyle gözyaşı damlaları kullanarak göz yüzeyini nemlendirmek gerekir.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler