Okullar kapandı. Karnesini alan binlerce öğrenciyi tatilin heyecanı sardı. Yaklaşık 3 ay sürecek tatil için hazırlıklarını tamamlayan aileler yollara çıkmaya başladı. Yollarda ise tatilcileri bekleyen en büyük tehlike trafik kazaları. Özellikle emniyet kemeri takılmaması nedeniyle telafi edilemez kayıplara yol açan trafik kazaları göz yaralanmalarının ise ilk nedeni olarak gösteriliyor. Dünyagöz Altunizade’den Prof. Dr. Tayfun Bavbek, en çok karşılaştıkları göz yaralanmalarına trafik kazalarının neden olduğunu söyleyerek, “Hastaların gözünden cam kesikleri temizliyoruz. Bunun en büyük nedeni ise emniyet kemerinin takılmamasıdır” dedi.
Okullar geçen Cuma günü kapandı. Karnesini alan binlerce öğrenci ile veliyi de tatil heyecanı sardı. Hazırlıklarını tamamlayan aileler tatil için yollara çıkmaya başladı. Tatilcileri yollarda bekleyen en büyük tehlike ise aşırı hız ve akabinde meydana gelebilecek trafik kazaları. Kurallara dikkat edilmemesi nedeniyle meydana gelen trafik kazaları, emniyet kemeri takılmaması durumunda ciddi hasarlara sebep olabiliyor. Bu hasarların başında ise delici göz yaralanmaları geliyor.
Dünyagöz Altunizade’den Prof. Dr. Tayfun Bavbek, delici göz yaralanmalarında trafik kazalarının önemli ve ilk nedeni olarak karşılarına çıktığını belirterek, “Emniyet kemeri takılmaması da delici göz yaralanmalarının hasarını arttıran nedenlerden biridir” dedi.
Delici Göz Yaralanmasında Nasıl Müdahale Edilmeli
Trafik kazası yaralanmalarında genelde ön camın kırılmasına bağlı olarak gözün cam kesiklerinin darbesine maruz kalabileceğine işaret eden Prof. Dr. Tayfun Bavbek, bunun dışında kaza sırasında künt travma nedeniyle göz lensinin yer değiştirmesi ile retina yırtılması ve kanamasının da sık karşılaşılan durumlar olduğunu ifade etti. Trafik kazalarında hava yastığının künt travma nedeniyle oluşabilecek hasarların etkisini azalttığını vurgulayan Prof. Dr. Bavbek, trafik kazalarının ardından yapılması gerekenler ile ilgili şunları söyledi: “Delici göz yaralanmalarında göz dışarıya çıkabilir. Böyle bir durumda acil yapılacak olan steril bir mendille gözün kapatılmasıdır. Ardından hemen hastaneye gidilmelidir. Göze asla dokunulmamalıdır. Göze bir şey battıysa çıkartmaya çalışılmamalıdır.”
Uzman Hekime Gidin
Prof. Dr. Tayfun Bavbek, delici göz yaralanmalarında deneyim sahibi olmayan bir hekimin yapacağı yanlış bir ameliyatın ömür boyu onarılamayacak durumlara neden olabileceğini belirterek, şöyle konuştu: “Gözün hangi bölümünde yaralanma varsa vakaların o konudaki uzman hekime yönlendirilmesi gerekir. Eğer kornea yaralandıysa kornea cerrahı, lens yaralandıysa katarakt cerrahisi konusunda uzman bir hekim vakayı değerlendirmelidir. Retina yaralanmalarının tedavisinde ise hekimin retina hastalıkları konusunda uzmanlanmış olması önemlidir” dedi.