Özel Gaziantep Hatem Hastanesi Göz ve Göz Çevresi Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Can Pamukcu göz ve göz çevresi estetiği hakkında bilgiler verdi.
Estetik cerrahilerin amacı kişiye kişiye daha sağlıklı ve doğal bir görünüm vermek, kişiyi olduğu yaşa göre daha sağlıklı ve dinç bir görünüm olduğuna değinen Özel Hatem Hastanesi Göz ve Göz Çevresi Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Can Pamukcu "Göz kapağı cilt yapısı genç yaşlarda gergin ve daha az pürüzlüdür. Orta ve ileri yaşlarda cilt gevşemeye ve kırışmaya başlar. Üst göz kapaklarda cilt katlantıları ve sarkmalar, alt kapaklarda torbalanmalar, göz kenarlarında kaz ayağı adı verilen kırışıklıkları oluşur. Kişinin sürekli yorgun, uykusuz ve üzgün görünmesine sebep olur. Bununla birlikte üst göz kapakları gözün önünü kapatarak kişinin görüş açısını da engeller. Göz estetiği operasyonları konunun uzmanı doktorlar tarafından ihtiyacı tespit edilmiş her yaştaki bireylere uygulanabilir" dedi.
Göz kapağı estetiği (blefaroplasti) nedir?
Göz kapağı estetiği alt ve üst göz kapaklarındaki fazla dokunun(cilt, kas veya yağ) çıkarılmasıyla bu dokulara destek olan göz çevresi bölümlerinin gerginleştirilmesi işlemi olduğunu belirten Op. Dr. Can Pamukcu, "Bu cerrahi uygulama ile sarkmış üst ve alt göz kapakları, fazla yağ toplanmasına bağlı torbalanmalar, göz çevresi kırışıklıkları düzeltilerek kişinin yaşlı, yorgun görünümü daha genç ve dinamik bir görünüme dönüştürülür. Estetik gözkapağı ameliyatları cerrahi riskleri az, estetik cerrahi sonuçları çarpıcı uygulamalardır. Göz kapağı derisinde torbalanma olmadan, sadece sarkma ya da gevşeme de görülebilir. Tüm bunlar, kişiyi yorgun ve yaşlı gösterir. Bu operasyonda, Göz kapağı estetiği yapılacak kişilerin kaslarının pozisyonu çok iyi değerlendirilmelidir. Göz kapağı yaşlanma bulgularının yanında kaş düşüklüğü de varsa mutlaka kaş kaldırma ameliyatı da düşünülmelidir. Kaş düşüklüğü giderilmeden yapılan göz kapağı estetiği ameliyatlarından sonra, kaş daha fazla düşerek, iyi bir estetik sonuç alınmasını engelleyebilir. Bazı kişilerde yalnızca kaşların kaldırılması bile üst göz kapağını gerginleştirerek, blefaroplasti ihtiyacını ortadan kaldırmaktadır" ifadelerini kullandı.
Üst göz kapağı için kesinin göz kapağının katlanma yerinden yapıldığını söyleyen Özel Hatem Hastanesi Göz ve Göz Çevresi Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Can Pamukcu 'Göz kapağının anatomisinden dolayı iyi eğitim almış cerrahların ameliyat izi bırakmadan bu işlemi yapabiliyor. Üst göz kapağında gizli bir dikiş ve alt göz kapağında kirpik dibinde kendiliğinden kaybolan dikişler ile işlem yapılabilir. Bu nedenle, operasyon sonrası iz görünmez. Ameliyat sonrası ödem oluşumunu önlemek için soğuk uygulama yapıp iki yastıkla başın biraz yukarda kalması gerekmektedir. Hasta işlem sonrası hemen evine dönebilir. Herhangi bir özel pansuman yapmaya gerek yoktur ve iki gün sonra banyo yapabilir. Hastanın yedi gün sonra üst göz kapağındaki dikiş alınır. Bu süre zarfında, hasta güneş gözlüğü takarak günlük hayatına devam edebilir. Genellikle iyi sonuç veren bu operasyonlar ve revizyonların(yeniden cerrahi girişim), nadiren gerekli görülür. Göz kapaklarının yeni şeklinin yerçekimi dolayısıyla bazen 5-10 yıl bazen de ömür boyu dayanabilir. Göz çevresi sorunlarının lokal anestezi ile acısız ve çok kısa sürede düzeltilebiliyor. Göz kapağı cerrahisi gözlerin çevresindeki alanı uyuşturan lokal anestezi ile sedasyon altında yapılır. Cerrahi sırasında uyanık olunur ancak ağrı hissedilmez. Bununla birlikte, bazı çekiştirmeler ve huzursuzluk hissedebilirsiniz. Genel anestezi de nadiren tercih edilebilir' dedi. - GAZİANTEP