Gerilim Tipi Baş Ağrısı Genç Kadınları Seviyor

Siz de belirli dönemlerde sebepli ya da sebepsiz benzer cümleler kuruyorsanız bu durum gerilim tipi baş ağrısına işaret ediyor olabilir.

Günlük hayatın koşuşturması ve yoğun iş temposu içinde en sık görülen rahatsızlıklardan birinin gerilim tipi baş ağrısı olduğuna dikkat çeken Memorial Şişli Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Abdullah Özkardeş, baş ağrısı hakkında bilgi verdi ve önemli tavsiyelerde bulundu.

Baş ağrısı nedeniyle yılda 10 milyondan fazla insan doktora veya acil servise gitmektedir. Baş ağrısı yapabilen 300’den daha fazla tıbbi hastalık bilinmektedir. Baş ağrıları genel olarak 2 gruba ayrılabilir.

Primer baş ağrıları: Migren, gerilim tipi baş ağrısı ve küme baş ağrısı. Baş ağrılarının %90’ından fazlası bu gruba girer.

Sekonder baş ağrıları: Başka bir hastalık nedeni ile ortaya çıkan baş ağrıları (Enfeksiyonlar, kafa içinde yer tutan tümörler, damarı ilgilendiren hastalıklar)

Gerilim tipi baş ağrısı en yaygın baş ağrısı türüdür.

Gerilim tipi baş ağrısı (GBA), erkeklerin %69’unu ve bayanların %88’ini hayatlarının herhangi bir döneminde etkiler. Herhangi bir yaşta görülebilmekle birlikte en çok genç erişkin yaşlarda görülür. “Episodik” ve “kronik” olarak adlandırılan iki gruba ayrılabilir.

Episodik ağrılar, 30 dakika-7gün süren, baskılayıcı ve sıkıştırıcı karakterde ve başın her iki yanını tutan ağrılardır. Geçirilmiş en az 10 atak olmalıdır. Ağrı, alına ve enseye yayılabilir. Yılda 180 kezden az görülür ve şiddetli ağrı değildirler. Fiziksel aktivite ile artmayan ve bulantı yapmayan ağrılardır. Işık ve sesten birine karşı hassasiyet olabilir. 

Kronik gerilim tipi baş ağrılarında ise, hasta ayda en az 15 kez ve yılda en az 6 ay ağrı çeker. 
  
Hastalık başlangıcında stres veya gerginlik olabilir. Bu faktörler kas kasılmasına veya kan akımında azalmaya neden olmazsa da, baş çevreleyen kaslarda hassasiyete neden olabilir. Kronik gerilim tipi baş ağrısında depresyon, altta gizlenen bir neden olarak aranabilir.

Ne Zaman Doktora Gitmeli?

• Ağrısının sıklık ve şiddetinde artma olan hastalar
• 50 yaşından sonra ağrısı başlayan hastalar
• Ağrının, ateş, ensede katılık, deri döküntüsü ile birlikte olduğu hastalar
• HIV enfeksiyonu veya kanser teşhis edilmiş hastalarda baş ağrısı başlamışsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.
• Daha önce baş ağrısı olmayan veya şimdiye kadar yaşadığı en kötü denilebilecek kadar şiddetli ağrı çeken hastalar. Baş ağrısı patlayıcı şekilde ve çok ani gelmişse, beyin içinde veya çevresinde olabilecek kanamayı ayırt etmek gerekir.
• Baş ağrısı ile birlikte görme kaybı, kol veya bacakta güç kaybı, konuşma ve anlama bozukluğu olan hastalar.
• Baş ağrısından önce travma geçiren hastalar hastanelerin acil servislerine gitmelidir.

Gerilim tipi baş ağrısı teşhisi hastanın öyküsüne ve muayenenin normal olmasına göre konulur. Baş ağrısı yapacak diğer nedenler hakkında şüphe varsa, BT veya MR çekilebilir. Şüphelenilen diğer nedenlere göre laboratuvar incelemeleri de gerekli görülebilir.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler