Son zamanlarda görülme sıklığı artan bir problem hakkında genel bilgiler.
Genital Siğil Nedir?
Genital siğiller vücudun diğer yerlerinde görülen siğillere benzerler, farkları penis, anüs, vajina veya rahim ağzında yerleşmeleridir. Tek veya çok sayıda yumuşak kıvamda oluşumlardır.
Nasıl Oluşurlar?
Diğer siğillerde olduğu gibi etkeni virüslerdir. Genital siğillere neden olan virüsün adı human papillomavirus (HPV) dir. Bu viriusun birçok tipi bulunmaktadır fakat en sık görülen tipleri HPV-6 ve HPV-11 dir. Genital siğiller diğer siğillere göre daha bulaşıcıdırlar ve kolaylıkla yayılırlar. Başladıkları yerden komşu bölgelere yayıldıkları gibi cinsel yolla diğer kişilere de geçerler. HPV virüsü alındıktan sonra ilk siğilin görülmesi için genellikle 1-6 ay süre geçmesi gerekir. Fakat virüs alındığı zaman mutlaka siğil gelişmesi olmaz, siğil görülmeden de HPV ile enfekte olabilirsiniz.
Belirtiler Nedir?
Genital siğiller küçük, ten renginde, grimsi beyaz veya pembemsi oluşumlardır. Genellikle ince, eğilip bükülebilir karnabahar benzeri şişlikler olarak görülürler. Bazı siğillerse ufak ve düz yüzeyli olup kolayca farkedilemeyebilirler.
Kadınlarda siğiller vulvada, rahim ağzında, vajinanın içinde, anüs etrafında ve üretra (idrar yolu) civarında gelişirken; erkekte penis üzerinde, skrotum üzerinde, anüs etrafında ve nadiren de üretra içinde büyür.
Bazı siğiller herhangi bir tedavi yapılmadan kendiliğinden kaybolurken genelde büyümeye devam ederek karnı bahar görünümlü siğil kümeleri oluştururlar. Bazı siğillerde hiçbir belirti olmaz iken, bazılarında kaşıntı, yanma hissi, kızarıklık, kötü koku, cinsel ilişki sırasında ağrı, vajinal akıntılarda artma ve kanama görülebilir.
Siğiller vajina içinde veya rahim ağzında olduğunda hiç belirti vermeyebilirler. Uygulanacak Pap testinde tespit edilen değişiklikler virüs enfeksiyonunu düşündürebilir.
Teşhis Nasıl Konulur?
Doktorunuz cildinizi ve siğili inceleyecektir, gerekirse kolposkop denilen bir alet yardımı ile hasta saha büyütülerek incelenecektir. Eğer gerekirse teşhisi doğrulamak için ufak bir biyopsi yapılabilir. Rahim ağzını değerlendirmek için Pap testi yapılacaktır.
HPV cinsel yolla bulaşan bir hastalık olduğu için, diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından gerekli testleri doktorunuz isteyecektir.
Nasıl Tedavi Edilir?
Temel Tedavi Metodları:
Siğillerin üzerine ilaç sürülmesi,
Siğillerin cerrahi olarak çıkarılması,
Siğillerin dondurulması(cryotherapy),
Siğillerin lazer ile tahrip edilmesi,
Siğillerin elektrikli bir aletle tahrip edilmesi (koter).
Bu tedavilerin bazıları lokal anestezi altında uygulanır.
Her iki seksüel partnerde de siğil varsa ikisinin de tedavi alması uygundur. Aksi halde birbirlerini enfekte etmeye devam edeceklerdir.
Siğillerin yok edilmesi, virüsün vücuttan tamamen atıldığı anlamına gelmez ve bu nedenle tedaviden sonra siğiller tekrar belirebilir. Bir kaç kez uygulanan standart tedaviden sonra halen siğiller çıkmaya devam ediyorsa interferon tedavisi denenebilir. İnterferon vücudun bağışıklık sistemini uyararak virüslerin çoğalmasını engellemeye yardım eden bir ilaçtır.
Eğer genital bölgede siğilleriniz var ve gebe kalmayı planlıyorsanız, tedavinizi gebelik öncesi tamamlamalısınız. Gebelik döneminde ve siğiller var ise HPV nin bebeği etkilemesi nadir görülen bir durumdur. Fakat gebelik sırasında siğiller büyüme eğilimindedir. Doktorunuz siğillerin çok büyük olduğunu ve doğum sırasında problem yaratacağını ( kanama gibi) düşünüyorsa, doğumunuz sezaryen ile olacaktır.
Tedavi Kalıcı mıdır?
Genital siğiller başarılı bir şekilde ortadan kaldırılıp tedavi edilebilirler. Fakat bazı kişilerde tedaviden haftalar veya aylar sonra tekrar ortaya çıkabilirler. Bu durumda tekrar tedavi edilmeleri gerekecektir.
Bazı HPV enfeksiyonları zamanla rahim ağzı kanserine yol açabilirler. Genital siğillerin en sık nedeni olan HPV-6 ve HPV-11 nadiren kansere yol açarlar ve düşük riskli HPV olarak adlandırılırlar. Yüksek riskli HPV' lerin oluşturduğu lezyonlar genellikle gözle görülemezler.
Ne Yapabilirim?
Genital siğilleriniz var ve gebe kalmayı planlıyorsanız, önce siğillerin tedavisini sağlayınız.
Genital bölgeyi temiz ve kuru tutunuz.
Siğillere dokunduktan sonra ellerinizi iyice yıkayınız.
Siğilleri kaşımayın.
Siğilleriniz tamamen tedavi olana kadar cinsel ilişkiden kaçınınız.
Doktorunuzun önerileri doğrultusunda kontrollerinizi düzenli yaptırınız.
Pap smear testinizi size söylenen aralıklarla yaptırınız.
Siğillerin Yayılmasını Nasıl Engelleyebilirim?
Bunun en iyi yolu cinsel temasta bulunmamaktır.
Yakın zamanda Gardasil adlı bir aşı piyasaya çıkmıştır. Bu aşı sizi siğiller ve rahim ağzı kanserinden büyük ölçüde koruyacaktır. Eğer şu anda HPV ile enfekteyseniz bu aşı tedavinizi sağlamaz. Fakat başka tipten HPV virüsleri ile enfekte olmanızı engeller.
Gardasil 0, 2 ve 6. aylarda uygulanan üç doz şeklinde yapılır ve sizi HPV den 5 yıl boyunca korur. 5 yıl sonra ilave bir dozun gerekip gerekmeyeceği şu anda araştırma aşamasındadır.
Gardasil gebe kadınlara uygulanmamaktadır.
Yukarıda Anlatılanların Dışında Yapabileceğiniz Diğer Bazı Şeyler Aşağıdadır.
Evlenene kadar veya 18 yaşınızı geçene kadar cinsel temasta bulunmayın.
Siğiller kaybolsa bile ilişki sırasında kondom kullanınız. Bu siğil bulaştırma ve başkasından alma şansınızı azaltır.
Siğiller tamamen kaybolana kadar mümkünse ilişkide bulunmayın.
Sigara içmeyin. Sigara HPV bağlantılı risk ve problemleri artırmaktadır.