Fazla Yağların Baş Düşmanı: Karnabahar

Özellikle bu aylarda karnabahar tüketerek vücudunuzun kendi savunmasını koruyabilir ve metabolizmanızın hızını yavaşlatarak yağlanma eğilimini engelleyebilirsiniz.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, vücudu yağlanmaya yatkın olanlara özellikle soğuk günlerde karnabaharı önerdi.


Ağır kokusu, gaz yapıcı özellikleri nedeniyle çok fazla tercih edilmeyen karnabaharın birçok faydası olduğunu dile getiren Dr. Kaya'ya göre karnabahar yemek için çok sayıda neden var..

İşte o nedenler:

- Özellikle bel çevresinde oluşan yağlardan kurtulabilmek için kışın haftada en az 3 gün karnabaharı sofralarınıza koyun.

- Vücut için çok iyi bir lif kaynağı olduğu için midede hacim kaplar ve daha çabuk doygunluk oluşturur. Özellikle sofraya oturduğunuzda ilk yemek olarak karnabahar salatası veya fırında karnabahar veya haşlanmış karnabahar olarak tercih ederseniz asıl kalorili olan ana yemeği daha az yersiniz.

- Karnabahar çok iyi bir yağ yakıcı olan C vitamini ve folik asit açısından zengindir. Hücre bazında metabolizma hızının artmasını sağlar.

- Karnabahar içinde bulunan fosfat, potasyum ve indol-3 adlı maddelerin meme, mide ve kalınbağırsak kanserine karşı koruyuculuğu vardır. Ayrıca demir minerali açısından zengin olduğu için kansızlığa bağlı olan halsizlik ve yorgunluk gibi semptomların daha az hissedilmesini sağlar. Bu bağlamda yeme isteğini azaltır.

- İçeriğindekii yüksek potasyum ve sülfürlü maddeler tansiyonun dengelenmesini sağlar. Fazla kilolu hastalarda görülen yüksek tansiyon ataklarının daha az olmasını sağlar. Kalp-damar hastalıklarına karşı vücudu korur. Kişinin daha hareketli olabilmesinin yolunu açar.

- Yüksek kalsiyum içeriği nedeni ile metabolizma hızını hafif yükseltir. Bununla birlikte kemik ve diş sağlığı üzerine etkilidir.

- Antioksidan gücü yüksek olduğundan hücrelerin temizlenmesine katkısı olur . Bağışıklık sistemini iyileştirir.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler