Epilepsi veya halk arasında bilinen adıyla sara, toplumda yaygın olan görüşün aksine psikiyatrik bir rahatsızlık değildir.
Epilepsi, beyin içinde bulunan sinir hücrelerinin ani boşalması sonucu ortaya çıkan nörolojik bozukluktur. Nöbetler halinde geçirilen hastalığın basit ve tedavi edilebilir türlerinin yanında tedavisi mümkün olmayan türleri de mevcut olduğuna değinen Özel Medline Konya Hastanesi, Nöroloji Uzmanı Dr. Nigar İnceköy epilepsi hastasının ilaca olumlu yanıt vermesi halinde hastalığın tedavi edilebileceğini söylüyor.
Hastalığın Nedenleri
Doğuştan gelen beynin oksijensiz kalması ya da zedelenmesi, enzim eksikliği gibi faktörlerin yanı sıra, beyin zarlarında oluşan iltihap ve tümörler, gebelikte annenin sigara, alkol kullanması epilepsinin kalıtsal nedenleri; arasında yer alır. Ayrıca kaza sonucu beyin zedelenmesi, travma ve ateşli havale de epilepsinin nedenleri arasında sıralanır.
Nöbetler ve İlk Yardım
Epilepsi nöbetleri, beyin fonksiyonlarının geçici bir şekilde bozulması sonucunda hastanın bilincinde geçici bozukluklar ve vücudunda kasılma şeklinde gerçekleşebilir.
Rahatsızlık eğer beynin sadece bir kısmını etkilerse nöbet geçiren kişi kontrol edilemeyen hareketler yapmaya başlar; kişi sersemlemiş ve şaşkın bir haldedir, gözlerinin önünde benekler görebilir, kulakları çınlayabilir, mide bulantısı olabilir, genellikle nöbet geçtikten sonra da olanları hatırlamaz. Bütün beyin etkilendiğinde ise nöbet geçiren kişi aniden şuurunu kaybeder ve yere düşer, kasları kasılır, ağzından köpük gelebilir, dilini ısırabilir, idrar kaçırabilir, dudaklarında, yüzünde, ellerinde morarma olabilir. Kısa süre sonra ise nöbet durur ve kişi kendine gelir.
Epilepsi nöbetleri, kişiden kişiye değişmekle beraber tedavi süresince alınan ilaçlar sayesinde kontrol altına alınabilir.
Epilepsi nöbeti geçiren bir kişiye ilk yardım anında alınacak önlenmeler:
• Daha rahat solunum için kişinin başı hafifçe alnından tutarak geriye doğru yatırılır ve ayakları hafifçe yüksek bir yere kaldırılır.
• Dilini ısırmaması için nöbet geçiren kişinin çenesi açık tutulmaya çalışılmalıdır ve dişlerini sıkıyorsa sert ve temiz bir cisimle dilinin solunum yolunu tıkaması önlenir
• Hastayı kendine getirmek için soğuk su dökme, tokat atma, kolonya sürme, soğan koklatma gibi şeyler uygulanmamalıdır.
Zeki Dursun - KONYA