Keşan Devlet Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Esin Kenar, ellerin doğru teknikle yıkanması gerektiğini bildirdi.
Edirne Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği Basın ve İletişim Birimi'nden yapılan yazılı açıklamada görüşlerine yer verilen Hemşire Kenar, enfeksiyondan korunmanın sağlık açısından önemli olduğunu belirtti.
Bakteriler, virüsler, parazitler, mantarlar gibi mikroorganizmaların insan vücuduna değişik yollarla girmesiyle ortaya çıkan hastalığa enfeksiyon dendiğini aktaran Kenar, şunları kaydetti:
"Vücutta enfeksiyonun oluşması ve etkenin insana bulaşması için bazı olayların meydana gelmesiyle olur. Bu olayların tümü enfeksiyon zinciri olarak anılır. Bu halkaların bir araya gelmesine engel olmak için yapılan tüm çabalara enfeksiyondan korunma denir. Enfeksiyonlardan korunmada en iyi, en etkili ve en ucuz yöntem ise el yıkamadır. Kişilerin özellikle de dolmuş, hastane, okul gibi toplu yaşam alanlarında günlük yaşamında çevresiyle olan her türlü ilişkisini sağlayan ellerdir. Eller insanlar ve çevre arasında çapraz enfeksiyonlara neden olmaktadır. Birçok insan ortak alanlara ellerle dokunmakta bu nedenle de en çok mikroorganizmayı eller taşımaktadır.
Özellikle okul gibi kalabalık ortamlarda el hijyenine dikkat edilmediğinde, vücut dirençleri erişkinlere göre daha zayıf olan çocuklar başta grip olmak üzere Hepatit A ve bağırsak enfeksiyonları gibi bulaşıcı hastalık riskleri ile karşı karşıya kalmaktadır."
Alışkanlık haline getirilmeli
Kenar, küçük yaşlardan itibaren çocuklarda el yıkama alışkanlığının geliştirilmesinin önemli hastalıklardan korunmada oldukça etkili olduğunu bildirdi.
Çeşitli durumlarda el yıkamaya her zamankinden daha fazla önem verilmesi gerektiğini belirten Kenar, Ellerin özellikle yemek öncesi ve sonrasında, tuvalet öncesi ve sonrasında, çiğ et, tavuk, balık ve yumurtaya dokunduktan sonra, bozulmuş gıda ve çöplere elle temas ettikten sonra, hapşırma ve öksürme sırasında ağzın elle kapatılmasından sonra, toplu taşıma araçları, para alış verişi, ortak telefon kullanımından sonra, kedi, köpek ve diğer hayvanlarla yakın temas sonrası, okuldan ve işten eve geldikten sonra mutlaka doğru yöntemle etkili bir şekilde yıkanması gerektiğini söyledi.
El yıkama tekniği
Kenar, doğru el yıkama tekniğini ise şöyle tanımladı:
"Eller ılık su ile ıslatılır. Sabun ellerin tüm yüzeylerine dağıtılır ve iyice köpürtülür. Bilekler, avuç içleri, parmaklar, parmak araları, el sırtı ve tırnak içleri en az 30 saniye kuvvetlice ovulur. Eller iyice durulanır. Özellikle halka açık ve toplu yerlerde tek kullanımlık havlu kağıt ile eller kurulanır. Kurulamada kullanılan kağıt havlu ile musluk kapatılır ve kağıt çöp kutusuna atılır."