Dünya üzerinde özellikle artan ekran bağımlılığına bağlı olarak miyop problemi ciddi boyutlara ulaştı.
Avrupa'da miyop sayısı 20 yılda iki kat artarken Türkiye'de ise %65 oranında bir artış söz konusu.
Günümüzde ekran bağımlılığının arttığını belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kadircan Keskinbora, özellikle miyop sorunlarının ortaokul çağında ortaya çıktığını ve miyop probleminin tedavi süreçlerinin detaylarını şöyle anlatıyor;
Miyop insanların gözleri normal gözlerden daha büyük olur"Miyopi uzağı bulanık görmekle karakterli kırma kusurudur. Miyop insanlarda gözler normal gözlerden daha büyük olur. Uygun gözlük/kontakt lens uygulamasıyla veya lazer ameliyatıyla uzağı net görürler.Miyopi, hipermetropi diğer "kırma kusuru" başlığı altında değerlendirdiğimiz göz bozukluklarından biridir. Gözlük vb optik düzeltici aygıtlarla düzeltilebilen kusur olarak kabul edilir, hastalık olarak kabul edilmez. Ancak, miyopinin dejeneratif / patolojik (veya eski isimlendirmeyle "fort") şekli hastalık olarak kabul edilmekte sadece gözlük veya kontakt lensle düzeltme tamamen düzelmeyi sağlayamamakta, hastalık ilerlemektedir. İnsanlar miyop olduklarını doktora gitmeden nasıl test edebilirler?Miyop olan bir insan bir öğrenciyse yanındaki arkadaşı tahtadaki yazıları rahatlıkla görebilirken kendisi bulanık görür. Televizyon alt yazılarını bulanık görür, okuyamaz. Sinemada film izlerken devamlı gözlerini kısar, araba kullanıyorsa tabela veya trafik levhalarını ancak çok yanaştığı zaman görebilir, bazen kavşağı geçtiği esnada levhaları okur ve kavşağı kaçırır. Bu gibi belirtilerden birini yaşayan biri, gözünde sorun olmayan bir arkadaşı veya yakınıyla kendi görmesini karşılaştırarak kendi durumuyla ilgili değerlendirme yapabilir." diyor.Miyop en çok ortaokul çağlarında görülüyorİnsanlarda en çok miyop görülme yaşının ortaokul çağlarına denk geldiğini belirten Prof. Dr. Kadircan Keskinbora, hastalığın bu şekline şekline "okul çağı miyopisi" adı da verildiğini belirtiyor. Miyop astigmat hastalığına da dikkat çekiyor ve sözlerine şöyle devam ediyor;"Gözlerimiz karşımızdan, bütün eksenlerden yani 360 dereceden gelen ışınları görür. Bu ışınların oluşturduğu düzlemi ifade edersek birbirini ortadan kesen yatay ve dikey iki eksenden söz ederiz. Miyop olan kişide yatay ve dikey eksendeki kırma kusuru birbirine eşittir. Bu iki eksendeki kusur birbirinden farklı değerlerde ise kişide astigmat bulunduğu anlaşılır. Miyop astigmatı olanlar dairesel cisimleri oval biçimde görebilirler
Miyop astigmat olan bireylerde kusurun büyüklüğü arttıkça daha belirginleşmek üzere, dairesel görünümlü cisimleri oval şekilli görürler. Bir cismin bir kısmını nispeten net görürlerken, ona dik olan eksendeki kısmı bulanık görürler. Bu bulanık görünüm beyinde tek hayal haline getirilmeye, netleştirilmeye çalışılır. Kişide belli bir süre sonra göz yorgunluğu, uyku hali veya baş ağrısı olmaya başlar.
Miyop ve miyop astigmat tedavisi nasıl olur?
3 ayrı seçenekle kırma kusuru düzeltilebilir:
Kırma kusurunu düzeltecek değerdeki camların uygulandığı gözlükle,
Uygun sferik veya torik kontakt lenslerle,
Excimer lazer cerrahisiyle.
Excimer lazerle göz çizme ameliyatı, göz bozukluklarını düzelten bir göz ameliyatıdır. Gözlerimize cisimlerden gelen ışığın, gözümüzün kornea (cam tabaka) bölümündeki yanlış kırılmasını ameliyatla korneada kalıcı değişiklik yaparak düzeltilmesidir. Korneaya lazer ışınlarıyla müdahale edilerek, gözlerimize gelen ışığın doğru şekilde kırılması sağlanır. Böylece göz bozukluğumuz düzeltilmiş olur.Lazer ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler!Lazer ile kornea çizme ameliyatlarının ise birden fazla çeşidi vardır." diyor.
Kimlerin lazer ameliyatına uygun olduğunu açıklayan Keskinbora önemli noktaları şöyle özetliyor;
"Öncelikle kişinin buna istekli olması gerekir. Kendisine bütün detaylar anlatılır, ameliyatın başarı şansı, olası sorunlar ve ne gibi durumlarda bu ameliyatı yapmanın sakıncalı olabileceği anlatılır. Ön değerlendirme muayenesinden başka, göz kuruluğu bulunup bulunmadığı, kornea haritalandırma ve kornea kalınlık testleri yapılır. Bunlardan sonra uygun bulunursa sonraki aşamalara geçilir.
Ayrıca, -10.0 diyoptriden daha yüksek kusurlarda uygulamamak genellikle daha uygundur.
Excimer lazer miyop düzeltme ameliyatlarında, başarı oranı yüksektir. Bazı hallerde ve özellikle yüksek numaralı gözlerde yapılan ameliyatlarda bazen bir miktar geri dönüş olabilmektedir.
Operasyondan sonra güneş gözlüğü kullanılması, ilaçların hekimin önerdiği sürelerde ve önerilen şekilde kullanılması, göze darbe alınmaması, gözün ovalanmaması önemli önlemlerdir." diyor.