Prof. Dr. Can Öbek, prostat kanseri hastalarına sunulabilecek ve ilaç olmadığı halde etkisi bilimsel olarak ispat edilmiş en etkili tedavi yöntemlerinden birisinin egzersiz olduğunu belirtiyor.
Prof. Dr. Can Öbek, Kanada Kanser Derneği'nin ve Harvard Tıp Fakültesi'nin (Canadian Cancer Society - Kenfield 2011 ve Friedenreich 2016) yaptığı araştırmalara dayanarak prostat kanserli hastalarda en sık ölüm nedeninin kalp-damar hastalıkları olduğuna vurgu yapıyor. Fiziksel aktivitenin olmadığı ya da düzensiz olduğu 'sedanter' hayat tarzı kanser gelişimi için bağımsız bir risk faktörü oluyor. Haftada 90 dakikadan uzun süreyle orta tempolu yürüyüş yapmak, herhangi bir sebepten ölüm riskini %46 oranında azaltıyor.
Öbek şu öneride bulunuyor: "Keyif için yapılan ve ağır olmayan sportif faaliyetler prostat kanserli erkeklerde, prostat kanserinden ölüm riskini azaltıyor. Haftada en az üç kez yapılan yüksek tempolu egzersiz, prostat kanserinden ölüm olasılığını %61 oranında azaltıyor. Tüm hastaların başlangıçta yüksek tempolu seviyede egzersiz yapması güvenli olmayabilir; bir eğitmen eşliğinde çalışarak bu seviyeye yavaş yavaş çıkılmalıdır."
Prostat kanserli hastalarda egzersizin faydaları şu şekilde sıralanabilir; kalp sağlığını arttırır, kemik yoğunluğunu destekler, kanser yorgunluğunu azaltır, kas kütlesini ve kas gücünü geliştirir, kan şekerini kontrol eder ve tedavilerin yan etkilerini azaltır.
Öbek egzersizin süresi konusunda şu uyarıda bulunuyor:
"Haftada en az 150 dakika orta-yüksek yoğunlukta fizik aktivite ve iki kez direnç egzersizi (kişiye uygun ağırlıklarla) yapılmalı. Direnç egzersizi programın önemli bir parçasıdır ve vücut yapı içeriğini destekler (kas kütlesini arttırır, kemik yapısını sağlamlaştırır, yağ oranını azaltır)."