Dr.Mehmet Öz'den Sırt Ağrısı Tedavisi Önerileri

Günümüzde, sırt ağrısı, doktora gitmemizin en sık nedenlerinden birisidir. Bugün sizlere ağrıyan sırtınızı rahatlatmak adına bilmeniz gerekenleri anlatacağım.

Aslına bakarsanız insan olmak demek ağrıyan bir sırt demek. 50 yaşına gelindiğinde her 10 kişiden 9’u mutlaka; 45 yaşın altındaki insanlarda rahatsızlıkların bir numaralı nedeni olan sırt ağrısını yaşamıştır. Doktorlar akupunkturdan ameliyatlara kadar  rahatlamak için her şeyi deniyor ve toplum olarak sırt ağrısı tedavisine harcadığımız parayla kanser tedavisine harcadığımız para aynı miktarda...Bu makaleyi okuyorsanız muhtemelen sırt ağrınıza çözüm bulamıyorsunuzdur. Probleminizin nedenlerini ve baş etmenin yollarını öğrenmek için okuyun...

Sırt Ağrısının Başlıca 3 Nedeni

1- Omurilik Problemleri

Bel Fıtığı: Omurlarımız arasında küçük süngerimsi yastıkçıklar vardır ve bunlar omuriliğimizin maruz kaldığı günlük travmaları içine çeker. Yaşlanma ve incinme bu omurların çatlaması veya şişmesine neden olur ve bu da omurgamızdaki sinirlerin sıkışarak şiddetli ağrılara yol açmasına neden olur.

Siyatik Ağrı: Bel fıtığının yol açtığı basınçla, bacağımızdan geçen siyatik sinirlerde hissedilir.

Artrit: Osteoartrit genelde beli etkiler. Spinal stenoz denilen omurga kanalının ağrılı bir şekilde daralmasına yol açar.

Tedavide son başvurulan çözümün ameliyat olduğunu duymak sizi şaşırtabilir. Omuriliğin şekli çok girintili çıkıntılı ve etrafındaki sinirler fazla sayıda olduğundan sırt ameliyatları çok risklidir ve %50 oranda işe yarar. Çoğu uzman diğer zahmetli tedavi yollarını öneriyor ve bıçak altına yatmadan önce bu yöntemler ağrıları azaltmada %90 başarı sağlıyor.

Evde Tedavi Yöntemleri

Karın Kaslarınızı Güçlendirin: böylece sırt kaslarınız görevini daha rahat yapar ve omurganızdaki basınç azalır. Mekik çekmeyi veya sırtınız elverdiğince birkaç dakikalığına plank egzersizi yapmayı deneyin. Plank egzersizi nasıl yapılır? Şınav çeker gibi yüz üstü yere doğru uzanın. Dirseklerinizi kollarınız 90 derecelik bir açıda duracak şekilde kırarak yere koyun. Bu pozisyondayken yere yalnızca dirsekleriniz, kolunuzun ön kısmı ve ayak parmaklarınızın uçları değmeli. Vücudunuz düz bir çizgi halinde ve gergin bir şekilde durmalı. Şimdi karın kaslarınızı sıkarak bu pozisyonda durabildiğiniz kadar durun.

İlaçları deneyin: Reçetesiz satılan anti enflamatuar (ödem giderici) veya reçeteli kas gevşeticiler sırttaki ödemi yok eder ve ağrıyı azaltarak kasılmaları dindirir.

Fizik Tedavi: Sırt kaslarınızı güçlendirir ve sırtınızı eski sağlıklı haline döndürebilmek için esnekliği artırır.

Epidural Enjeksiyon: Doktorlar omurganın içine çok kuvvetli anti enflamatuar ilaçlar uygulayabilirler, bu da ödemi hızlıca en aza indirir.

Akupunktur:  2009’da, Archives of Internal Medicine’de yayınlanan bir araştırma ağrıyı dindirmede akunpunkturun (vücudun bazı noktalarına çok ince uçlu özel iğneler batırılarak yapılan tedavi ) ilaç gibi alışılmış tedavi yöntemlerinden daha etkili olduğunu ortaya koydu.

2- Duygusal Stres

Stresli olduğumuzda, belimize daha çok basınç uygulanır ve bu da zamanla sırt ağrısının süresini ve şiddetini artırabilir.

Ne Yapılabilirsiniz

Egzersiz: Hem stresi azaltır hem de sırt kaslarını güçlendirir

Merhem: Ağrıyı azaltmak için soğuk reseptörlerini harekete geçiren ve sıcak reseptörlerini duyarsızlaştıran kafur ve mentollü merhemler uygulayın.

Söğüt Kabuğu:  Sağlıklı gıda dükkanların da kapsül olarak satılan söğüt ağacı kabuğunun, aspirinle aynı kökenden olmasına rağmen, aspirin ve diğer ağrı kesicilerle aynı etkiyi gösterdiği hatta daha etkili olduğu biliniyor.

Masaj yaptırın: Masaj omuzlardaki gerginliği azaltır, bölgedeki kan akışı ve oksijen alımını hızlandırır. Tai masajı özellikle sırt ağrılarına iyi geliyor çünkü size masaj yapıldığı sırada vücudunuz esniyor ve vücudunuz ağrıyla nasıl başa çıkacağını anlıyor.

 

3- Günlük Alışkanlıklar

Günlük hayatınızda yaptığınız basit şeyler sırtınızdaki ağrıyı artırabilir.

Yüksek Topuklular: 7.5 cm’lik topuklular düz ayakkabılara göre ayağınıza 7 kat daha fazla basınç uygulayarak duruşunuzu ve omurganızın şeklini bozar. Topuklu ayakkabı giyen kadınların neredeyse yarısı sırt ağrısına neden olabilecek ayak incinmeleri yaşar.

Ağır çanta ve cüzdanlar: Vücut ağırlığınızın %10’undan (yaklaşık 7.2 kilo) daha fazla ağırlık taşımak, duruşunuzda orantısızlığa yol açar, sırt ve omuzlarınızdaki kasları zorlar.  Arka cebinize koyduğunuz ağır cüzdanlar pelvisin ve omurganın dengesini bozarak arterite neden olabilir.

Araba Kullanmak: Günde 4 saat araba kullanan insanlar, 2 saatin altında kullananlara göre sırt ağrıları ve problemleri yüzünden 6 kat daha fazla işlerini aksatmaya meyillidirler.

Oturmak: İşleri oturmayı gerektiren insanlar oturmadan çalışan insanlara göre daha fazla sırt problemi yaşarlar.

Kamburluk: duruş bozuklukları sırtınıza %100 ekstra baskı uygular.

Kaldırma: Çok çalışan sırtınıza yapabileceğiniz en kötü şey birşey kaldırmaya çalışırken eğilip bükülmektir çünkü bu sırtınızdaki disklerin kayıp sinirlerin sıkışmasına yol açar.

Topuklulardan vazgeçin ve 7.5 santim (ya da daha yüksek) topukluları giymeyin.

Çantanızı hergün düzenleyin: Eve döndüğünüzde bir sonraki gün işinize yaramayacak olan şeyleri bulun ve çantanızdan çıkartın. Çantanızın ağırlığını hafifletmeye çalışın ve çantayı aynı omuzda taşımak yerine sık sık değiştirin. Eğer ağır çanta taşımak zorunda olduğunuz günlerde öteki omzunuza başka bir çanta asarak dengeyi sağlayın. Sırtınızla dost sırt çantaları veya postacı çantalarını tercih edin.

Cüzdan kalınlığınızı 6.35 milimetrenin altında tutun: Fiş ve faturalarınızı haftalık olarak düzenleyin ve sadece önemli kartlarınızı taşıyın. Tomarlarca fatura taşımaktan kaçının.

Araba kullanırken dinlenin: Her 1.5 saatte bir ara verin ve gerinin.

Hareket edin: Eğer gün boyunca masa başında çalışıyorsanız her 20-30 dakikada bir kalkın ve esneme hareketleri yapın. Ellerinizi kalçalarınıza koyup gerginlik hissedene kadar geriye doğru eğilmeyi deneyin.

Sağlıklı bir çalışma mekanı hazırlayın: Çoğu ofis sandalyeleri 1.5, 2 metre boyunda yaklaşık 80 kilo ağırlığındaki erkekler için tasarlanmıştır. Bu yüzden  geriye kalanlara uygun sırt desteğini sağlayabilmek adına sandalyeleri kendimize göre uyarlamalıyız.

Bir bel yastığı alın veya biraz şişirilmiş plaj topu kullanarak belinize destek olarak kullanın. Dizleriniz kalçanıza paralel veya biraz daha alçakta olacak şekilde ayaklarınızı basın. Dirsekleriniz omuzlarınızın altında duracak şekilde kollarınızı yanlarda serbest bırakın. Bilgisayarınızın faresini uzanma mesafesinde tutun ve monitörünüz önünüzde, bir kol mesafesi uzağınızda olsun. Eğer işte çok fazla telefonla konuşuyorsanız kendinize bir telefon kulaklığı edinin veya patronunuzdan size almasını isteyin.

Dizlerinizle Eğilin ve ağır birşey kaldıracağınız zaman sırtınızı dik tutun.

Esneyin: Omurganızı esnek tutmak ve uzatmak için düzenli olarak kelebek egzersizi yapın. Bir yastığın üzerine yüzüstü uzanın. Alnınızı katlanmış bir havlunun üzerine koyarak boynunuzu rahat bir pozisyonda tutun. Kollarınızı dirsekten 90 derece kırarak iki yana açın.

Belinizi rahat tutarak kürek kemiklerinizi birbirine doğru yaklaştırın ve göğsünüzü halıdan kaldırın. 3-6 saniye kadar durun ve bırakın. 5-10 tekrarla 3er set halinde yapın.

Dr. Mehmet Öz

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler