Doğada Yetişen Mantarlar Tüketilmemeli"

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özgür Enginyurt, zehirlileri ile zararsızları ayırt edilemediği için doğadan toplanan mantarların kesinlikle tüketilmemesi uyarısında bulundu.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özgür Enginyurt, zehirlileri ile zararsızları ayırt edilemediği için doğadan toplanan mantarların kesinlikle tüketilmemesi uyarısında bulundu.

Ordu Tabip Odası Başkanı Enginyurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yazın gelmesi ile Karadeniz Bölgesi'nde doğada yetişen ve halk arasında "kirmit" olarak bilinen mantarların doğada çok sık görülmeye başladığını söyledi.

Doğada yetişen onbinlerce mantar türü bulunduğu ancak bu mantarların zehirli olup olmadıklarını, şekline ya da rengine bakarak anlamanın mümkün olmadığını bildiren Enginyurt, "Bundan dolayı doğada yetişen mantarların tüketilmesi son derece risklidir." ifadesini kullandı.

Enginyurt, bölgede son yıllarda mantar zehirlenmelerinin çok sık görüldüğüne işaret ederek, "Mantar zehirlenmesi doğal alanda yetişen, yapısında zehirli maddeler bulunan ve tüketilmeyle oluşan ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir. Mantar zehirlenmeleri özellikle yağışların sık olduğu aylarda artmaktadır." diye konuştu.

Vatandaşlara doğadan toplananlar yerine kültür mantarı tüketmelerini öneren Enginyurt, "Mantardan zehirlenenlerde genelikle sersemlik, uykuya meyil, bulantı, kusma, ateş, terleme, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarıklık, ağızda metalik tat, karın ağrısı ve ishal ilk gözlenen belirtilerdir. Daha sonra karaciğer, böbrek ve diğer organların işlev bozuklukları, koma ve ölüm de görülebilmektedir. Mantar tüketiminden sonra bu belirtilerden bir ya da birkaçı görülürse en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır." dedi.

Enginyurt, mantarın zehrinin hiçbir şekilde yok edilemeyeceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Mantarın yoğurtla tüketilmesi, pişirilmesi, sirkeli ya da tuzlu suda bekletilmesi ve kaynatılması, taze, konserve ya da kurutulmuş olması zehrinin yok edilmesi için yeterli değildir. Doğada kendiliğinden yetişen mantarların zehirli veya zehirsiz olduğunu bakarak anlamak mümkün değildir. Mantar yenecekse mutlaka kültür mantarları tercih edilmeli ve bol su ile iyice yıkanarak pişirdikten sonra tüketilmelidir. Hekimler olarak doğadan toplanan mantarların kesinlikle tüketilmemesini önermekteyiz çünkü doğada yetişen mantarların zehirli mi yoksa zehirsiz mi olduğunu ayıran net ve kesin kriterler bulunmamaktadır."

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler