Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever, vücutlarında biriken suyu ancak diyalizle atabilen hastalar için fazla sıvı tüketiminin kramp ve ani tansiyon düşmesine yol açabileceğini bildirdi.
Sever, yaptığı yazılı açıklamada, yaz aylarının gerek artan sıcaklıklar gerekse de meyve tüketiminin artması nedeniyle diyaliz hastaları için beslenme açısından en fazla dikkat edilmesi gereken dönemlerden biri olduğunu belirtti.
Diyalize giren hastaların her daim sıvı alımını asgari düzeyde tutmaları gerektiğini vurgulayan Sever, "Artan sıcaklık değerleri ve yaz mevsiminde meyve çeşitlerinin fazlalığı sonucu tüketiminin artması, vücutta fazla su birikmesine yol açar. Vücutta biriken fazla sıvı tansiyonu yükseltebilir, ödem ve kalp yetmezliğine neden olabilir. Vücutlarında biriken suyu ancak diyalizle atabilen hastalar için fazla sıvı tüketimi kramp ve ani tansiyon düşmesine yol açabilir" ifadelerini kullandı.
Sever, diyaliz hastalarının yaz aylarında da özellikle tuzlu, fosfor ve potasyum içeren besinleri tüketirken kontrollü olması gerektiğine dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:
"Tuzlu besinler, susama hissi yarattığından kişinin su içerek iki diyaliz seansı arasında fazla kilo alımına ve yüksek tansiyona sebep olur. Yüksek tansiyon ya da çok su içme sonucu kalp duvarları gerilir, zamanla kalp büyür ve kalp yetmezliği meydana gelir. Besinler yoluyla alınan fazla fosforun kanda birikmesi 'üremik kemik hastalığı' denilen bir çeşit kemik hastalığına, kan damarları ve yumuşak dokularda kireçlenmeye sebebiyet verir. Bir diğer etken madde olan potasyumun ihtiyaçtan fazla alınması sonucu kanda potasyum miktarı yükselir ve kalp krizine neden olur. Bundan dolayıdır ki, diyaliz hastaları besinleri tüketirken kontrolü elden bırakmamalı."
Diyaliz Hastaları İçin Yaz Önerileri
Diyaliz hastalarına moral yönünden yararlı olacağı için tatile çıkmalarını tavsiyede eden Sever, yaz mevsiminde nasıl davranmaları gerektiğine ilişkin hastalara şu önerilerde bulundu:
"Yaz mevsiminde güneşin etkisinin yoğun olduğu öğle saatlerinde güneşin altında kalmamalı. Ani kramplar yaşayabilme riskine karşı denize girmek isteyen diyaliz hastaları derin yerleri tercih etmemeli. Dışarıda vakit geçirmeyi planlayan diyaliz hastaları yemek yemeden önce alınması gereken fosfor bağlayıcı ilaçlarını yanlarında taşımalı ve imkanlar ölçüsünde az tuz içeren besinleri tercih etmeli. Tatil sırasında diyalize girecekleri merkez için önceden rezervasyon yaptırmalı, tatile çıkmadan kendi merkezlerinden tıbbi durumlarıyla ilgili bir rapor almalı. İlaç bulma sıkıntısı yaşamamak için en azından bir hafta yetecek kadar ilaç, tansiyon aleti, şeker ölçüm aletini yanlarında bulundurmalı. Aşırıya kaçmamak kaydıyla fiziksel aktiviteler gerçekleştirmelidir. Meyveler, yaklaşık yüzde 90 su içerir. Bir orta boy şeftali, elma ya da 5-6 çilek, bir bardak suya denk gelmektedir. Yine büyükçe bir dilim karpuz iki bardağa yakın sıvı içerir. Diyaliz hastaları aşırıya kaçmadan porsiyon kontrolünü doğru yaptıkları takdirde yaz mevsiminin nimetlerinden faydalanabilir." - İstanbul