Dişlerin ihtiyacı olan bakım ve uygulamalar yapılmadığı takdirde; diş etinde plak oluşumundan diş eti hastalklarına, çürüklerden diş kayıplarına kadar çeşitli sağlıklı problerimeri ortaya çıkar.
EYVAH, DİŞİMDE KURT VAR!
Özellikle de düzenli fırçalanmayan dişlerde olşan plak, birçok hastalığa yol açtığı gibi zararlı organizmalar için elverişli bir yaşam alanı yaratır. Tıpkı diş kurtları gibi… Diş kurtları plaklara yerleşerek kendileri için uygun bir ortam yaratırlar. Genellikle dişlerin içinde yaşarlar ve dişleri yiyerek beslenirler. Aslına bakılırsa dişi saran kemik ve diş eti iltihabıdır ve tedavi edilmedi takdirde ilerler ve önlenemez sonuçlara yol açar. Ancak düzenli fırçalama, diiş ipi ve ağız gargarası kullanımı yoluyla tekrar oluşması engellenir.
DİŞ KURTLARININ BELİRTİLERİDamak ve diş etlerinde şişkinlik,
Diş etinde meydana gelen kanamalar,
Diş minesinde oluşan oluklar,
Dişlerde görülen çukurlar,
DİŞ KURTLARI BAKIMINDAN DİŞ BAKIMI NEDEN ÖNEMLİ?Diş kurtlarının oluşmasının en önemli sebebi diş düzenli yapılmayan diş bakımıdır. Diş ve ağzın tam olarak temizlenmemesi bakteri ve mikropların üremeye devam etmesine sebep olur. Bu durum dilin üzerinde bir tabakanın oluşmasına sebep olur. Bu tabakanın altında yaşayan bu mikroplar ve bakteriler bu şekilde dişleri ve diş etlerini sardıkları gibi, diş eti dokusuyla dişleri tutan kemiğe de bulaşırlar. Burada dişin koruyucu tabakası olan diş minesi üzerinde küçük delikler oluşturur. Bu delikler zamanla genişler ve küçük oyuklar haline gelmeye başlar. Diş minesi üzerinde ciddi zararlara yol açan kurtlar dişlerin çürümesine, zayıflayıp düşmesine sebep olur. Tam da bu sebeple rutin olarak yapılan diş bakımı oldukça önemli bir rol oynar ve kalıcı kayıpların önüne geçer.DİŞ KURTLARININ TEDAVİSİ…Hastanın müdahaleyi hissetmemei içn öncelkle anestezi ugulanır. Daha sonra ise dişte meydana gelen çürükler temizlenir. Dişteki hastalıklı bölgede bulunan yumuşak doku çıkarılır. Ve u doku içindeki sinir ve dok atıkları temizlenir.
Tedavi boyunca işlem gören diş iyileşene kadar korumak için dolgu maddeleriyle kaplanır. Kök ucundan iltihap gelmesi ve iltihabın üremesi durduğu anda diş özel bir dolgu maddesiyle kök ucuna kadar doldurulur. Kuron kaplama yapılarak tekrar kırılmaması ve çürümemesi sağlanır. DİŞ KURTLARINI ÖNLEMEK İÇİN;Beslenme oldukça önemlidir. Hem ağız hem de dişler için syararlı besinler tercih edilmeli asitli, kafeinli içeçeklerden en çok şekerli besinlerden uzak durulmalıdır.Tükürük sindirimi kolaylaştırır. Ağız içinde meydana gelen birçok bakteriyi yok eder. Ağızda kalan ve yapışan tartarların parçalanmasınına yardımcı olur.Diş plağını oluşmasını engelleyen en önemli silah diş fırçasıdır. Düzenli olarak fırçalanan diş mekanik olarak diş plağını uzaklaştırır.Diş fırçasınnen önemli yardımcısı diş macunu seçmi çok önemlidir. Birçok diş macunu içeriği florür ile dişin inorganik yapısını aistlere karşı dayanıklı hale getirir.