Söz konusu gebelikle ilgili konular olduğunda birçok engelleyici unsur göz önüne alınsa da diş eti hastalıkları önemsenmeyip görmezden gelinebiliyor. Ancak diş eti hastalıkları birçok hastalığı beslediği gibi gebe kalma ihtimalini düşürüyor.
DİŞ ETİ HASTALIĞI NEDİR?
Periodontal hastalıklar ya da bilinen adıyla diş eti hastalıkları; dişeti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. Erken dönemde teşhis edilirse kolaylıkla kontrol altına alınıp tedavi edilebilirler.
DİŞ ETİ HASTALIKLARININ YARATTIĞI BÜYÜK TEHLİKE
İltiplı diş eti hastalıkları birçok sistemik hastalıkla ilişkisi olmakla birlikte tedavi edilmedikçe kronik sağlık problemlerine yol açıyor. Kalp hastalığından diyabete, solunum yolu hastalıklarından gebelik problemlerine kadar birçok hastalığın arkasında diş eti hastalıkları yer alıyor.
HAMİLE KALAMAMA SEBEBİNİZ DİŞ ETİ HASTALIKLARI OLABİLİR!
Bu konuda yapılan araştırmalar gösteriyor ki, diş eti hastalıklarıyla uğraşan kadınların gebe kalma şansları 4 kat daha düşük oluyor. Sebebi ise diş eti hastalıklarına sebep olan ve tükürükte bulunan bakteriler önce diş etlerini, oradan da kemik dokusunu enfekte etmesidir. Bu enfekte durumu vücutta inflamasyona yol açarak yumurtlamayı ve embriyonun tutunmasına engel oluyor. Üstelik bu durum hormonlar üzerinde etki ederek hamile kalma durumunda düşük riskini de yükseltiyor.
ERKEN DOĞUM VE DÜŞÜK YAPMA İHTİMALİ ARTIYOR
Hamilelikte en önemli hormonal değişiklik östrojen ve progesteron düzeylerinde meydana geliyor. Bu hormonların düzeylerindeki artış diş eti hücrelerindeki sıvı miktarını arttırıyor. Bu durum dişeti büyümesi ve dişetinde hassaslaşmaya neden oluyor. Diğer taraftan, östrojen hormonunun plak miktarını arttırdığı, kollojen metabolizmasını ve diş eti epitel dokusunu olumsuz etkilediği yönünde iddialar ise sıklıkla gündeme geliyor.
Peki, bu ne demek? Bu konuda yapılan klinik araştırmalar gösteriyor ki, hamilelik öncesi tedavi edilmeyen diş eti hastalıkları hormonların da etkisiyle daha da ilerliyor ve çeşitli hastalıklara karşı savunma mekanizmasını zayıflatıyor. Bu konudaki en kötü senaryo ise iltihaplı diş eti hastalıklarının erken doğuma ya da düşüğe yol açmasıdır.
HAMİLE KALAMIYORSANIZ BİR DE DİŞ HEKİMİNİZE GÖRÜRÜN
Diş eti hastalıklarına yol açan P. Gingivalis bakterisinin yumurtlama ve tutunma işlemleri yavaşlattığı ve engellediğini biliyoruz. Haliyle bu durum kişinin hamile kalamamasına yol açtığı gibi kalıcı kısırlığa da neden olabiliyor. Üstelik diş eti problemleri ülkemizde olduğu dünyada da oldukça yaygın bir problem ve tedavisi ihmal edildiğinde biraz önce bahsettiğimiz vahim olaylara sebebiyet veriyor. Tüm bunların önüne geçmek için özellikle kadınların dikkat etmesi gereken birkaç husus var. Bunlar;
- Ağız ve diş bakımı düzenli olarak yapılmalı.
- Diş eti kanamalarının en önemli sebebi diş eti hastalıklarıdır. Eğer kanama probleminiz varsa mutlaka diş hekimine gidilmeli.
- Diş etlerindeki ağrı ve diş eti çekilmeleri zaman kaybetmeden tedavi edilmelidir.
- Özellikle de bebek sahibi olmak isteyen kadınlar düzenli diş muayenesi yaptırmalı ve folat takviyesi almalıdır.
- Hamile kadınlar ise, erken doğum ve düşük riskine karşı;
- Hamilelik süresince de düzenli olarak ağız ve diş muayenesi yaptırılmalı,
- Hamilelik döneminde ağız bakımına ekstra özen gösterilmeli plak ve çürük oluşumun önüne geçilmeli,
- Diş fırçalamak yetmiyorsa ağız gargarası ve diş ipi kullanılmalı,
- Beslenme hem anne hem bebek hem de dişler için büyük öneme sahip. Dişlere zarar veren şekerli, asitli, yapışkan, jölemsi ve hazır gıdalardan uzak durulmalı,
- Sürekli bir şeyler atıştırılmamalı. Çünkü sürekli yenen yiyecekler ağız hijyenini engeller.
- 'Hamilelik döneminde tedavi yapılamaz' kanısından vazgeçilmelidir. Şiddetli ağrı ve ilerleyen iltihaplı bir rahatsızlık durumunda hamileliğin hangi döneminde olursa olsun tedavinin yapılabileceğini de unutmamak gerekir.