Flor insan metabolizması için gerekli eser elementlerinden biridir. Sularda,toprakta,yiyecek ve içeceklerde,bitki ve hayvanlarda bulunan flor en çok çay, tütün ve hayvansal gıdalardan da en çok balıkta bulunmaktadır.
Çocuk ve erişkinlerdeki çürük önleyici etkisi kanıtlanan flor, dişlerin çürükten korunması amacıyla sistemik ve topikal yollarla uygulanmakta ve bireylerdeki çürük prevelansı belirgin şekilde azalmaktadır.
Ancak son yıllarda yapılan araştırmalarda suların florlanması,içme sularına flor katılması, flor tabletlerin ve vitaminlerin kullanılması yoluyla sistemik olarak alınan florun vücuda girdikten sonra asıl tutulumunun kalsiyuma olan yüksek afinitesi sebebiyle kemiklerde olduğu,eser miktarda mine ve dentin dokularında olduğu görülmüştür, %95 ‘inden fazlası iskelet sistemi tarafından tutulmaktadır.
Hamilelikte ise plasenta, florun ve diğer eser elementlerin geçişini engeller. Prenatal dönemde anneye verilen florun, gelişmekte olan fetusun süt dişleri üzerinde çürük önleyici bir etki sağlayıp sağlamadığına dair kesin bilimsel veriler bulunmadığından dolayı bu dönemde anneye flor uygulaması önerilmemektedir.
İşte buradanda anlaşıldığı gibi çürükten korunmada en etkili yöntem, florun dişler sürdükten sonra direkt dişler üzerine uygulanması yöntemi olan topikal flor uygulamasıdır. Topikal flor ajanları yeni süren dişlerde oldukça etkilidir.Diş çürüklerinden korunmada en etkili yöntem olarak kabul edilen topikal flor uygulamaları iki grupta toplanır.
1. Diş Hekimi Uygulamaları
Hekim tarafından muayenehanede yapılan topikal uygulamalardır.Genellikle topikal jeller, solüsyonlar, patlar, cilalar, vernikler restoratif materyaller şeklinde uygulanmaktadır. Özel kaşıklar veye fırçalar vasıtasıyla dişler üzerine 2-4 dakika arasında uygulanır. Etkili sonuç için 6 ayda bir tekrarlanması gerekir.
2. Kişisel Uygulamalar
Kişilerin evde kendilerinin uygulayabileceği,düşük konsantrasyonlu florlu preparatların kullanılmasıdır.Evde en sık kullanılan topikal flor ajanı diş macunlarıdır.Yutma refleksini henüz kazanmamış olan küçük çocuklarda (özellikle 5 yaşın altında) ya hiç flor içermeyen ya da 500-550 ppm flor içeren özel olarak üretilmiş çocuk diş macunları önerilmektedir.
Küçük çocuklarda fırçalama yaşı, sıklığı, kullanılan macundaki flor konsantrasyonu kadar ,fırçaya konan macun miktarı da önemlidir.6 yaş ve altındaki çocukların mutlaka, büyüklerin kontrolünde ve diş fırçası üzerine bezelye büyüklüğünde diş macunu konularak diş fırçalamaları önerilmektedir.
Florun olumlu etkilerinin yanı sıra aşırı alımı sonucu çeşitli sistemik etkiler ortaya çıkmaktadır. Bir tür mine ve dentin mineralizasyon bozukluğu olan diş florozisine neden olmaktadır.Florozisin klinik görünümü diş yüzeyi boyunca uzanan beyaz opak çizgilerden ,minenin tüm bölümlerinde gözlenen tebeşirimsi beyaz görünüme kadar değişebilmektedir. Sonuç olarak düzenli doktor kontrolü ve bilinçli yaklaşım daha sağlıklı ve mutlu bir toplum için gerekmekedir.
Amerikan Hastanesi