Diş Çekimi Sonrasında Neler Yapılmalı?

Acıbadem Bursa Uzmanlar, koruyucu tedavi yöntemlerine cevap vermeyen, çürük ve enfeksiyon (iltihap) gibi nedenlerden dolayı dolgu veya kanal tedavisi uygulamalarıyla kurtarılamayan dişlerin son çare olarak ağızdan uzaklaştırıldığını söylüyor.

Acıbadem Bursa Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Beyhan Kasapoğlu, diş çekiminden önce dişlerin fırçalanması gerektiğini söyledi. Hastaların diş çekimi sonrasında da dikkatli davranmaları gerektiğini anlatan Kasapoğlu, şu tavsiyelerde bulundu: "Ağzınızı en az yarım saat süreyle çalkalamayınız. Ağzın çalkalanması çekimden sonra iyileşmeyi sağlayacak olan kan pıhtısının oluşumunu engeller ve çekim yarasının iyileşmesinin gecikmesine neden olur.

Diş çekimi sonrası diş hekiminizin yerleştirdiği tamponu 15-20 dakika kadar sıkıca ısırın ve normal yutkunmanızı yapın. Tükürüğün ağızda biriktirilmesi ve sürekli olarak tükürmek kan pıhtısının oluşmasını engelleyip kanamanın devam etmesine neden olabilir."

Çekim bölgesinde tahrişe neden olabilecek sıcak, acılı yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini kaydeden Kasapoğlu, çekim sonrası 24 saat süre ile sigara ve alkol içilmemesi gerektiğini dile getirdi. Eğer mümkünse, çekimden hemen sonra araba kullanılmamasını tavsiye eden Kasapoğlu, diş çekiminden sonra mümkünse başın altına yüksekçe bir yastık koyup, hastanın çekim yaptırılan gün yatıp dinlenmesinde yarar olduğunu vurguladı.

Diş çekiminden sonra sıcak banyo yapılmamasını isteyen Kasapoğlu, "Ağzınızdaki uyuşukluk geçinceye kadar bir şey yemeyiniz, farkında olmadan uyuşuk olan bölgeleri ısırıp yaralayabilirsiniz. Diş çekiminden 24 saat sonra normal ağız bakımı uygulamalarına devam edebilirsiniz. Yüzünüzde şişme, ağrı, 24 saati geçen kanama, ağızda kötü bir tat ve koku hissi olursa zaman geçirmeden diş hekiminizi arayınız." dedi.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler