Dinamik Böbrek Sintigrafisi Nedir?

Böbrek fonksiyonlarını yansıtabilen radyoaktif maddelerin damar yoluyla verilmesinden sonra böbreklerde dağılımının izlendiği bir görüntüleme yöntemidir. Verilen maddenin tutulum ve atılımı izlenerek böbrek fonksiyonları değerlendirilir.

Test Nasıl Yapılır?

Test hasta, çekim odasında görüntüleme yapılacak kameraya uygun pozisyonda yerleştirildikten sonra radyoaktif maddenin damar içine verilmesiyle yapılır. Çekim yaklaşık 30-40 dk. sürer. Bu sırada hareketsiz kalınması iyi bir görüntüleme için önemlidir. Çekim sırasında giysilerin çıkartılması istenmez.


Teste Nasıl Hazırlanabiliriz?

Hamile ya da hamilelik şüphesi olan hastalar test öncesi doktorlarını bilgilendirmelidirler. Emziren annelerde testin yapılması gerekliyse test sonrası 6 saat emzirmeye ara verilmelidir. Test için aç yada tok olma şartı yoktur. Çekimden önce su içmeniz isteneceğinden beraberinizde su getirmeniz önemlidir.

Suyun çekimden yarım saat önce içilmesi doktorunuz tarafından istenecektir. Anne sütü alan çocuklarda beslenmenin ve su içirilmesinin çekim öncesinde tamamlanması gerekmektedir. Görüntüleme öncesi hastanın idrarını yapmış olması önemlidir.

Tetkik sonrasında da bol su/sıvı alımı ve sık tuvalete gitmek radyasyondan korunma açısından faydalıdır. Sintigrafi çekimine gelirken yapılmış diğer tetkikleri yanınızda getirmeniz bulguların daha iyi değerlendirilmesini sağlayacaktır. Testin tamamlanmasından sonra yeme içme ve başkalarıyla temas etme anlamında kısıtlılık yoktur.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler