Covid-19'a karşı bağışıklık sistemine dikkat

Uzm. Dr. Hidayet Kadiroğlu sağlıklı beslenme konusunda dikkat edilmesi gerektiğini belirtti, beslenmede yapılan hataların kötü sonuçlara neden olduğunu dile getirdi.

Uzman Doktor Hidayet Kadiroğlu, global şekilde yaşanan ve yayılmaya devam eden yeni tip koronavirüs (Covid-19) tehlikesinin her geçen gün daha da fazla arttığına çekerek, hala tedavisi ve aşısı bulunmayan bu hastalık için korunma önlemlerine daha çok özen gösterilmesinin yanında bağışıklık (İmmün) sisteminin de güçlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

Pandemide alınması gereken besinleri ve ilgili kolay uygulanabilirbeslenme sistemini açıklamıştır. Beslenme ve Diyet Uzm.Dr. Hidayet Kadiroğlu; sağlıklı ve düzenli beslenmenin kalitesiz bir uykuyla sonuç vermeyeceğini, kalitesiz bir uykunun tüm sağlık ve bağışıklık sisteminin korunmasına engel olacağını belirtti. Kadiroğlu, bununla birlikte COVID-19 virüsüne karşı beslenme önerilerinde bulundu.

"BESİNLERİN İÇERİSİNE SAKLANMIŞ SÜPER KAHRAMANLAR"

Uzm. Dr. Hidayet Kadiroğlu,gereken besin ögelerinin, besinlerin içerisine saklanmış "asıl süper kahramanlar" olarak düşünebileceğini söyleyerek, "Bağışıklık (İmmün) sistemi söz konusu olduğunda ön plana çıkan ögelerden önde gelenlerin ise A, E, C vitaminleri ile kesinlikle çinko minerali olmaktadır. Omega-3 yağ asitleri de yine immün (bağışıklık) sisteminin en güçlü destek kuvvetlerinden birisi olmakta. Kesinlikle kişi her mevsime uygun beslenip aslında bu saydığımız tüm besin ögelerini, kolaylıkla bağışıklık sistemimize sunabilmekteyiz." dedi.

"MARGARİN TÜKETİMİNDEN KAÇINILMALI"

Tereyağı ve margarin tüketiminden kaçınılması gerektiğini savunan Kadiroğlu tüketilen zeytinyağının da miktarının ziyadesiyle ölçülü olması gerektiğini açıkladı. Grip ve nezle gibi hastalıkların kış mevsiminde daha fazla ortaya çıkmasıyla ve beslenme alışkanlıklarımızın değişmesiyle tüketimi artan fast-food vücudun vitamin ve mineral adına eksiklik yaratmasına sebep olmaktadır. Süt , yoğurt, ayran , kefir gibi hayvansal gıdaların bağışıklığı arttıracak besinler olduğuna değinen Kadiroğlu bu besinlerin uzun süreli yorgunluğu azalttığından da bahsetti. Tüm bunlarla birlikte Kadiroğlu her zaman önerdiği ve temel şart olan meyve ve sebze tüketiminin öneminin şimdi daha fazla hissedilmesi gerektiğini söyledi.

"RAF ÖMRÜ UZUN GIDALAR ALINMALIDIR"

Uzm. Dr. Hidayet Kadiroğlu; bağışıklık sisteminin güçlü tutulması adına, önerilen sağlıklı yemek tabağına göre, her ana öğünde bir kısım sebze, diğer kısmı tam tahıl ürünlerinden ve kalan yarısının eşit üç parça halinde meyve, yüksek proteinli gıdalar (et, yumurta, balık, tavuk, yağlı tohumlar vb.) ve süt ürünlerinden (süt, yoğurt, ayran, peynir vb.) oluşmasını öneriyor. Raf ömrü uzun gıdaların arasında bal, kurubaklahgil, kuruyemiş (özellikle fındık) gibi lif, protein ve vitamin deposu olan besinlerin bağışıklık güçlendirmede önemli rol oynayacağını söyledi.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler