Çocuklar İçin Tokluk Kemeri Geliştiriliyor

Obeziteyle mücadele için geliştirilen tokluk kemerini çocukların da kullanabilmesi için çalışmalara başlandı.

 Yalova Üniversitesi (YAÜ) Öğretim Üyesi ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mesut Başak, yaklaşık 4 yılda geliştirdiği ve ayda ortalama 4 kilogram zayıflama sağladığını belirlediği "tokluk kemeri"ni, Türkiye'de ortalama her 3 çocuktan birinde görülen obeziteyle mücadelede kullanmak için çalışma başlattı.

Başak, herhangi bir cerrahi müdahale gerektirmeyen kemerin, obeziteyle mücadele edenler için çok önemli olduğunu söyledi.

Dünyada ve Türkiye'de obezitenin çok hızlı arttığını ve yaygınlaştığını vurgulayan Başak, şöyle devam etti:

"Hem Avrupa'da hem ABD'de yaklaşık 3 kişiden biri obez ve şişman durumda. Bizim halimiz maalesef bundan daha da kötü; 'içler acısı' diyebiliriz. 2010'da ülkemizde yapılan bir çalışmada nüfusun yüzde 52'sinin obez, yaklaşık yüzde 34'ünün ise fazla kilolu olduğu belirlendi. Sadece yüzde 14'ü normal. Çocuklarımızda da durum farksız. 3 çocuktan biri maalesef obez."

Obeziteyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla önceki yıllarda araştırmalar yaptığı bilgisini veren Başak, "tokluk kemeri" fikrinin ortaya çıktığını anlattı.

Günlük hayatta taş bağlamayla aynı etkiyi yapacak bir teknik geliştirme fikri doğrultusunda ortaya çıkan kemerin, 4 yıllık çalışmalarının sonucu olduğuna işaret eden Başak, projeye 2008'de başladıklarını anlattı.

Kemer için Hendek Savaşı'ndan etkilendiğini aktaran Başak, "Bu fikir, dünya ve ebedi hayatımızın rehberi Peygamber Efendimizin ve arkadaşlarının, Hendek Savaşı'nda açlık ağrılarını hafifletmek için karınlarına taş bağlaması olayından doğmuştur. 'Açlığını hissetmeyen kişi aynı zamanda kendini tok hisseder' fikrinden hareket ederek mideye taş bağlanmasını tok hissettirmede kullanmayı düşündük" ifadesini kullandı.

Başak, kemeri yaklaşık 100 hastada uyguladığını bildirdi. Uygulamaya katılanların, ayda ortalama 4 kilogram zayıfladığına dikkati çeken Başak, böylece çalışmanın başarılı olduğunu ve hedeflerine ulaştıklarını dile getirdi.

"Kolay bir zayıflama yöntemi"

Mesut Başak, tokluk kemerinin herkes tarafından kolaylıkla kullanılabileceğini söyledi.

Bunun, korseye benzediğini belirten Başak, şunları kaydetti:

"Bunu bir korse gibi düşünün. Korsenin, mide üzerinden geçen kısmında bir balon var. Bu balon midemize oturuyor ve dışarıdan iki özel bantla gerdirilerek baskı yapıyor. Bu baskı sonucu midemizin hacmi küçülüyor. Hiçbir cerrahi yöntemi gerektirmeden, kişilere sıkıntı vermeden, diyet yaptırmadan çok önemli kolay bir zayıflama yöntemi. Kişi sabah kalktığında bu kemeri takıyor ve akşama kadar üzerinde kalıyor. Gece yatarken de çıkarıyor. Günlük hayatında herhangi bir fizik aktivitesini engellemiyor. En önemli nokta; dışarıdan mideye baskı yaptığı için kişilere herhangi bir diyet programı vermiyoruz. Dolayısıyla kişinin midesi dışarıdan gelen baskıyla giderek küçülüyor. Kişi yemeğe oturduğu zaman da daha evvel diyelim ki 4 porsiyonla doyarken şimdi iki porsiyonla doymuş oluyor. Bu şekilde yavaş yavaş kilo veriyorlar."

Tokluk kemerinin patentini aldığını ifade eden Başak, bu çalışmasına geçen mayıs ayında ABD'de bir bilim dergisinde yer verildiğini aktardı.

Başak, kemerin kullanım alanını yaygınlaştırmaya çalıştığı bilgisini vererek, "Bundan sonraki çalışmalarımızda da çocuklara bunu uygulamak istiyoruz. Onunla ilgili YAÜ'de çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.
YALOVA

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler