Çocukların kahvaltı etmeden okula gönderilmemesi, sağlıklı beslenme açısından büyük önem taşıyor. Ebeveynlerin işe çocuğun servise yetişme telaşı, açlık hissetmeme, sabah erken kalkma problemi çocukların kahvaltıyı atlama nedenleri arasında yer alıyor.
Kahvaltı yapmadan okula giden çocuklarda uyuklama, algılama ve öğrenme zorluğu, konsantrasyon bozukluğu, gerginlik gibi kan şekeri düşüklüğünün yol açtığı belirtiler gözlenebiliyor. Bunlar çocuğun dersi anlama, izleme ve öğrenme süreçlerini olumsuz etkiliyor. Bunun yanı sıra gergin olan çocuk arkadaşlık ilişkilerinde de sıkıntı yaşıyor. Günün ilk öğününü atlayan çocuğun ayrıca ders aralarında kantine koşma ve kalorisi yüksek ancak besin değeri düşük gıdaları fazla tüketmesi şişmanlık, diş çürükleri gibi hastalıklara da zemin hazırlıyor. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı, okul çağı çocuklarının beslenme düzeninde kahvaltının yeri ve önemi konusunda şunları söyledi; “Okula giden çocuklar gün içinde üç ana (sabah, öğlen, akşam) ve üç ara (kuşluk, ikindi, akşam yemeği sonrası) öğün almalı. Öğünlerde süt/ süt ürünü, et- yumurta, tahıl, ve meyve sebze grubundan besinler dengeli olarak çocuğa verilmeli . Bir gün içinde ekmek- tahıl grubundan altı porsiyon, süt ve süt ürünlerinden iki porsiyon, et- yumurta grubundan iki porsiyon, meyve- sebze grubundan da en az beş porsiyon tüketmeleri sağlanmalı. Okulda yemek çıkmıyor ise çocuğun kantinden poğaça, açma, çikolata, gofret gibi hazır gıdalar alması ve alışması sakıncalı. Hatalı beslenme alışkanlıkları edinen çocuklarda kansızlık, kemik zayıflığı, yetersiz beslenme, şişmanlık, diş çürükleri gibi hastalıklar gelişebilir. Bunu önlemek için çocukla besinlerin yararları konusunda konuşulmalı, sağlıklı yiyecekleri nasıl seçeceği konusunda bilgi vermeli. Okul kantininden ara sıra peynirli tost, simit, ayran, taze meyve suyu, meyve alabileceği ancak diğer gıdaları neden tüketmemesi gerektiği açıklanmalı. Evde çocuk için uygun ana ve ara öğünler çocuğun istekleri de dikkate alınarak hazırlanıp okula gönderilebilir. Sokaktan satın alınan gıdaların hazırlanma, saklanma ve sunulma kaliteleri standart değil. Bu besinlerin mikrop ya da toksin içerme olasılıkları da yüksek. Bu tip gıdalar tüketen çocuklarda besin zehirlenmeleri görülebilir.