Çalışırken Psikolojik Şiddete Maruz Kalmayın!

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, ''İşyerinde Psikolojik Şiddet (Mobbing)'' ve ''Eğitim Sistemindeki Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Yeri'' başlıklı alt komisyon raporlarını kabul etti.

Son zamanlarda ''işyerlerinde psikolojik tacizin'' gündemde yer bulması ve komisyona gelen talepler doğrultusunda alt komisyonun kurulduğunu anımsatan Seymenoğlu, yetkililerden bilgi aldıklarını, işyerinde psikolojik şiddetle ilgili hukuki düzenlemelerin yapıldığını, arabuluculuk sisteminin kabul edildiği Fransa'ya bir çalışma ziyaretinde bulunduklarını anlattı.

Seymenoğlu, özellikle yönetim kademesinde, üst düzeyde bulunanların çalışanlarına mobbing uyguladığını ifade ederek, mobbingin üst düzey yöneticilerde bir meslek hastalığı olarak görüldüğünü belirtti. Seymenoğlu, mobbinge kadın ve erkeğin eşit olduğu çalışma hayatında daha az rastlandığını; erkek yoğun çalışanların olduğu yerde ''fiziksel şiddet'', kadın yoğun çalışanların olduğu yerde ise ''psikolojik şiddet'' olarak karşılarına çıktığını kaydetti.

Seymenoğlu, mobbingin özellikle duygusal zekası yüksek kişilere yapıldığını, yasal dayanağı bulunmadığı için ispatının kolay olmadığını, kişiyi yalnızlaştırdığını anlattı. Seymenoğlu, mobbing uygulayanların, ''aşırı kontrolcü, korkak, ayrıcalıklı olmak isteyen, iktidar açlığı'' olan kişiler olarak tanımlandığını söyledi.

Seymenoğlu, mobbingin literatüre yeni giren bir kavram olduğunu, işyerinde psikolojik şiddet, işyerinde psikolojik taciz, yıldırma gibi kavramların da kullanıldığını dile getirdi.

İşyerinde psikolojik tacizi, ''düşey'', ''yatay'' ve ''dikey'' olarak üçe ayıran Seymenoğlu, düşeyde; üst konumda olanların alt konumda olanlara, yatayda aynı konumda çalışanların birbirine, az görülmekle birlikte dikeyde ise astların üstlere taciz uyguladığını kaydetti.

Seymenoğlu, mobbingin, kar amacı gütmeyen kuruluşlarda, okullarda ve sağlık sektöründe daha yaygın olmakla birlike, her işyerinde görülebildiğini söyledi. Seymenoğlu, özellikle yönetim zafiyeti ve organizasyon bozukluğunun daha fazla olduğu işyerlerinde disiplin getirme, verimliliği artırma adına yapıldığını, meşrulaştırıldığını ifade etti.

Mobbingle mücadeleye yönelik önerilerini sıralayan Seymenoğlu, bu konuda farkındalık yaratılması, el kitapçıkları dağıtılması, hastaneler bünyesinde mobbing destek birimleri oluşturulması, tıbbi yardımların ücretsiz yapılması gerektiğini kaydetti.

İş Kanunu'na, mobbingi yasaklayıcı hükümler getirilmesi, işçisine psikolojik taciz yapan işverenin, belirli sürelerle kredi, teşvik gibi olanaklardan mahrum bırakılmasını öneren Seymenoğlu, iftira ve karalama amaçlı olarak kendisine mobbing yapıldığını ifade edenlere de cezai yaptırım getirilmesi gerektiğini söyledi.

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın da mobbing uygulayan kişinin siciline bunun işlenmesini, kademesinin yükseltilmesinin önüne geçilmesini istedi.

Eğitim Sistemindeki Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Yeri Alt Komisyonun Başkanı Kemalettin Aydın da hazırladıkları rapor hakkında bilgi verdi.

Aydın, orta öğretimdeki kız çocukların okullaşmasına yönelik çalışmalar yapılmasını, okullarda müdür, öğretmen, okul görevlilerinin toplumsal cinsiyet eğitimi almasını, zorunlu eğitim süresinin artırılmasını önerdi.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler